Sport

Lijfsbehoud binnen handbereik voor Go Ahead Eagles na zege

Na de midweekse zege op RKC Waalwijk kon Go Ahead Eagles ook zondag weer drie punten bijschrijven. Fortuna Sittard kwam op bezoek in De Adelaarshorst, maar bleek niet bij machte om Go Ahead Eagles écht in de problemen te brengen. Doelpunten van Willum Willumsson en Xander Blomme bleken genoeg voor de drie punten. Door de overwinning maakt Go Ahead Eagles een sprongetje op de ranglijst en komt het op 36 punten, met vier resterende wedstrijden op het programma.

Trainer/coach Rene Haké moest zijn elftal noodgedwongen op één plek wijzigen ten opzichte van de woensdagavond tegen RKC. Bobby Adekanye bleek niet fit genoeg om in actie te komen. Zijn plaats werd ingenomen door Rashaan Fernandes. De overige tien namen mochten blijven staan na de knappe overwinning op de Brabanders.

Vol energie

Onder toezicht van een uitverkochte Adelaarshorst betraden beide ploegen omstreeks 14.30 uur het veld in Deventer. Even later floot arbiter van dienst Bas Nijhuis de wedstrijd in gang. De ploeg van Rene Haké begon vol energie aan de wedstrijd en leek dan ook vastberaden om een snel doelpunt te maken. Na ruim een kwartier voetballen bleek Go Ahead Eagles hier ook daadwerkelijk in te slagen. Het was Willum Willumsson die van dichtbij in wist te tikken. De vreugde bleek echter van korte duur, toen de grensrechter zijn vlag omhoog stak voor buitenspel. Na lang overleg met de VAR werd deze beslissing echter teruggedraaid en konden de handen alsnog de lucht in: 1-0. Het was diezelfde Willumsson die in minuut 35 de kans kreeg om de voorsprong te verdubbelen. Een voorzet vanaf links belandde perfect op zijn hoofd, maar de IJslander wist de bal niet richting het doel te knikken.

Krachtige kopbal

De Limburgers leken wakker geschud en kwamen voor rust nog enkele keren gevaarlijk voor het doel van Go Ahead Eagles. Doelman Jeffrey de Lange stond echter goed op te letten en wist de Fortunezen enkele keren van scoren af te houden. Mede door die reddingen werd de kleedkamer opgezocht met een 1-0 voorsprong. Vlak na rust was het aanvoerder Bas Kuipers die de marge gelijk had kunnen vergroten. Een prachtige aanval over meerdere schijven eindigde voor de voeten van de linksback. Zijn schot belandde echter in het zijnet.

Even later was het wéér Kuipers die had kunnen scoren, maar ook nu voorkwam de doelman een 2-0 voorsprong. Vlak hierna viel het doelpunt bijna aan de andere kant. Een krachtige kopbal van Paul Gladon miste echter nét de goede richting. René Hake bracht vervolgens met Xander Blomme een gouden wissel binnen de lijnen. Met zijn tweede balcontact wist hij de wedstrijd namelijk te beslissen. De jonge Belg twijfelde geen moment toen de bal voor zijn voeten belandde. Met een knappe streep verschalkte hij de goalie van Fortuna Sittard: 2-0. Het was zijn eerste doelpunt voor Go Ahead Eagles en gelijk een érg belangrijke dus! In het restant van de wedstrijd vielen er geen grote kansen meer te noteren. Er konden dus wederom drie belangrijke punten worden bijgeschreven voor de ploeg van Rene Haké. Het gat met de gevreesde zestiende plek is daarmee opgelopen tot acht punten. Met nog vier wedstrijden te gaan lijkt directe handhaving daarmee binnen handbereik.

Wedstrijdkarakteristieken

Go Ahead Eagles-Fortuna Sittard 2-0 (1-0).

17’ 1-0 Willum Willumsson.

75’ 2-0 Xander Blomme.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.

Toeschouwers: 9827.

Gele kaart: José Fontán, Jeffrey de Lange (beiden Go Ahead Eagles).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa (61’ José Fontán), Jay Idzes, Bas Kuipers (C), Evert Linthorst (73’ Xander Blomme), Philippe Rommens, Oliver Edvardsen (54’ Finn Stokkers), Rashaan Fernandes (73’ Enric Llansana), Willum Willumsson, Isac Lidberg.

Fortuna Sittard: Ivor Pandur; Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitris Siovas, George Cox (77’ Thomas Buitink), Dogan Erdogan (72’ Deroy Duarte), Kristijan Bistrovic (84’ Arianit Ferati), Iñigo Cordoba, Tijjani Noslin (84’ Gianmarco Cangiano), Paul Gladon, Úmaro Embaló (72’ Rémy Vita).

Fotografie: Erik Pasman