Sport

Legendarische zege op Ajax in uitverkochte Adelaarshorst

Go Ahead Eagles heeft zondag in De Adelaarshorst voor een daverende sensatie gezorgd door koploper Ajax met 2-1 te verslaan. Het team van trainer/coach Kees van Wonderen kwam in de eerste helft op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Iñigo Córdoba en Philippe Rommens. Ajax scoorde na rust tegen via Steven Berghuis, maar ondersteund door bijna tienduizend supporters in een uitverkochte Adelaarshorst, hield een strijdend Go Ahead Eagles vervolgens de gelederen gesloten en konden drie punten worden bijgeschreven.

Voor het eerst sinds maanden was De Adelaarshorst weer tot de nok toe gevuld. Negentig minuten lang werd de ploeg van Kees van Wonderen gesteund door het thuispubliek. Echte kansen vielen er niet te noteren in de beginfase van de wedstrijd. Go Ahead Eagles voetbalde wel prima mee. De eerste mogelijkheid was voor de bezoekers uit Amsterdam. Andries Noppert wist een inzet van Sébastien Haller knap tot corner te verwerken. Niet veel later lag het openingsdoelpunt in het mandje: Iñigo Córdoba schoot de bal – met wat fortuin – achter André Onana.

Gekluts
Vervolgens werd Ajax een stuk gevaarlijker. Rond het halfuur kregen onder meer Daley Blind en Antony mogelijkheden. Het was echter niet zo dat Go Ahead Eagles alleen maar verdedigde: op de counter kwam het er ook regelmatig gevaarlijk uit. Zo schoot Córdoba een bal recht op Onana af. In de extra tijd van de eerste helft verdubbelde Go Ahead Eagles de voorsprong. Na wat ‘gekluts’ wist Philippe Rommens de tweede treffer op zijn naam te zetten.

Vanaf het begin van de tweede helft nam Ajax het initiatief. Toch kwam de ploeg van voormalig Eagles-trainer Erik ten Hag niet echt in de buurt van doelman Andries Noppert. Dat lukte de Amsterdammers wel in de 64e minuut. Onachtzaamheid achterin leverde een doelpunt op voor Ajax: Berghuis maakte ‘m. Ondanks een pressend Ajax wist Go Ahead Eagles na de tegentreffer goed stand te houden. Mede dankzij de steun van het thuispubliek.

Wedstrijdkarakteristieken

Go Ahead Eagles-Ajax 2-1 (2-0).

18’ Iñigo Córdoba 1-0.

45+3 Philippe Rommens 2-0.

64’ Steven Berghuis 2-1.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Gele kaart: Cuco Martina (Go Ahead Eagles).

Go Ahead Eagles: Andries Noppert; Cuco Martina, Gerrit Nauber, Jay Idzes (70’ Boyd Lucassen), Joris Kramer, Mats Deijl; Philippe Rommens, Luuk Brouwers; Iñigo Córdoba (70’ Ogechika Heil/90+5’ Evert Linthorst), Isac Lidberg (70’ Giannis Botos), Ragnar Oratmangoen.

Ajax: André Onana; Devyne Rensch (46’ Noussair Mazraoui), Lisandro Martínez, Perr Schuurs, Daley Blind; Davy Klaassen (59’ Ryan Gravenberch), Edson Álvarez (59’ Danilo), Steven Berghuis; Antony (82’ Mohammed Kudus), Sébastien Haller, Dušan Tadić.