Sport

Late strafschop levert knap punt op in Enschede

Go Ahead Eagles heeft zondagmiddag in extremis een punt overgehouden aan het duel met FC Twente. Lang leek de thuisploeg de drie punten in eigen huis te houden, totdat scheidsrechter Jeroen Manschot in blessuretijd een strafschop toekende aan Go Ahead Eagles. Willum Willumsson bleef rustig vanaf elf meter en wist daarmee een punt veilig te stellen: 1-1.

Na een ongeslagen reeks van zeven competitiewedstrijden werd er zondag een bezoek gebracht aan Enschede. Trainer/coach René Hake hield zich aan het motto ‘never change a winning team’: ten opzichte van de 3-1 overwinning op Excelsior, één week geleden, vielen er geen wijzigingen te noteren in de basiself.

Bovenarm

Het was FC Twente dat wat scherper aan de wedstrijd leek te beginnen. De thuisploeg zorgde dan ook voor het eerste gevaar van de wedstrijd. Ricky van Wolfswinkel besloot om maar eens van afstand uit te halen, ware het niet dat het een makkelijke prooi voor doelman Jeffrey de Lange bleek te zijn. Niet veel later was het Michel Vlap die de bal in uitstekende positie voor de voeten kreeg. Zijn schot ontbrak het echter aan precisie en verdween dan ook voorlangs het doel. Na ruim een half uur spelen vond er een cruciaal moment plaats, toen een voorzet van FC Twente de bovenarm van Eagles-captain Bas Kuipers leek te schampen. Op advies van de VAR besloot Jeroen Manschot een penalty toe te kennen aan de thuisploeg, die Ricky van Wolfswinkel vervolgens wist te benutten: 1-0. Even later kreeg Go Ahead Eagles dé mogelijkheid om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Philippe Rommens vond Willum Willumsson vanuit een hoekschop bij de tweede paal. De IJslander had de bal voor het inkoppen, maar wist de kans niet te verzilveren. Beide ploegen zochten niet veel later de kleedkamers op met een 1-0 stand.

Counter

In de tweede helft leek Go Ahead Eagles langzaamaan beter in de wedstrijd te komen. Het was niet meer FC Twente dat kans op kans wist te creëren, maar juist Go Ahead Eagles dat steeds vaker gevaarlijk werd vanuit de counter. Het was echter wel de thuisploeg die de eerste grote kans van de tweede helft wist te noteren. Joshua Brenet wist op te duiken in het doelgebied van Go Ahead Eagles, maar Jeffrey de Lange hield zijn ploeg knap op de been. Het spel bleef op en neer golven, maar écht grote kansen leverde dit niet op. In een poging om nog wat te forceren begonnen beide ploegen aan het grote wisselen. Voor Go Ahead Eagles leek dit het meeste effect te sorteren, wat FC Twente steeds meer aan het wankelen bracht. Een doelpunt leek er echter niet meer te gaan vallen in De Grolsch Veste, totdat Willum Willumsson overduidelijk op onreglementaire wijze naar de grond werd gehaald in het zestienmetergebied. Scheidsrechter Jeroen Manschot werd door de VAR naar het scherm geroepen en besloot vervolgens een penalty toe te kennen aan Go Ahead Eagles. Het was Willum Willumsson zelf die achter de bal besloot te gaan staan. Hij bleef vervolgens ijskoud en schoof de bal in de rechterhoek: 1-1. In het restant van de blessuretijd werd er niet meer gescoord, wat betekende dat Go Ahead Eagles voor de vijfde achtereenvolgende keer niet wist te verliezen in De Grolsch Veste. En voor het achtste duel op rij ongeslagen bleef.

Wedstrijdstatistieken

FC Twente-Go Ahead Eagles 1-1 (1-0).

34’ Ricky van Wolfswinkel 1-0.

90+2’ Willum Willumsson 1-1.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot.

Toeschouwers: 30.205.

Gele kaart: Mees Hilgers, Robin Pröpper, Luca Everink, Ramiz Zerrouki (Allen FC Twente), Bobby Adekanye, Sylla Sow (Go Ahead Eagles).

FC Twente: Lars Unnerstall; Joshua Brenet (57’ Luca Everink), Mees Hilgers, Robin Pröpper, Gijs Smal; Ramiz Zerrouki, Michel Vlap (87’ Julio Pleguezuelo), Sem Steijn (71’ Mathias Kjolo); Václav Černý (71’ Daan Rots), Ricky van Wolfswinkel, Virgil Misidjan (86’ Anass Salah-Eddine).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Jay Idzes (87’ Gerrit Nauber), Bas Kuipers; Willum Willumsson, Evert Linthorst (59’ Tesfaldet Tekie), Philippe Rommens (87’ Rashaan Fernandes), Oliver Edvardsen; Bobby Adekanye (59’ Sylla Sow), Isac Lidberg (59’ Finn Stokkers).

Fotografie: Erik Pasman