Sport

Jurgen Streppel kijkt verder omhoog met Heerenveen

DEVENTER – Door de 3-1 overwinning bij Go Ahead Eagles klom SC Heerenveen afgelopen weekend naar de vierde plaats op de Eredivisieranglijst. Tijdens zijn eerste seizoen als trainer in Friese dienst loopt voor Jurgen Streppel vooralsnog alles naar wens.

Met Willem II pendelde Streppel in vijf seizoenen op en neer tussen Eredivisie en Jupiler League. Eén keer degradeerde de 47-jarige oud-Columbiaan met de Tilburgers, twee keer promoveerde hij. Streppel haalde er in het Koning Willem II stadion het maximale uit met minimale middelen. De ontsnappingsroute verliep in Streppels afscheidsjaar weliswaar via de nacompetitie, na Willem II’s handhaving – nota bene ten koste van de grote rivaal NAC – kon de trainer met opgeheven hoofd naar Heerenveen vertrekken.

Een promotie voor de ambitieuze Streppel. Het was een publiek geheim dat de no nonense-trainer en control freak de voortdurende kermistoestanden in Tilburg beu was. In het Abe Lenstra stadion is hij gevrijwaard van degradatievoetbal, kan hij eindelijk eens omhoog kijken. Sterker nog: wanneer de nieuwe trainer in de tweede seizoenshelft de wind even krachtig in de zeilen houdt, kan het Abe Lenstra stadion in het seizoen 2017-2018 maar zo weer het toneel zijn van Europees voetbal.

In de Adelaarshorst zette Streppels keurkorps zaterdagavond de onderbroken zegereeks voort en passeerde het en passant AZ op de Eredivisieranglijst. De voorgaande vier competitiewedstrijden liepen qua resultaat niet helemaal naar wens, op het voetbal van de Friezen viel op zich weinig aan te merken. Bij de 3-1 nederlaag tegen Sparta beleefde Heerenveen een zeldzame off-day. Met een 2-2 gelijkspel bij Feyenoord kan elke trainer thuiskomen. In de thuiswedstrijden tegen Vitesse (1-1) en Ajax (0-1) in het eigen huis kregen de Heerenveners te weinig.

“We zijn wel blij. We hebben de afgelopen weken prima gespeeld. Goed gespeeld blij vlagen en niet gewonnen. Nu was de eerste helft oké en de tweede helft minder en hebben we drie punten. We maken hopelijk een klein sprongetje en kunnen afscheid nemen van een groot aantal ploegen onder ons”, sprak Streppel in aansluiting op de overwinning in de Adelaarshorst ten overstaan van de verzamelde persvertegenwoordigers.

Vanaf de kant zag de oud-Apeldoorner tevreden hoe zijn Heerenveen zich na een vroege achterstand langzaam ontworstelde aan de druk van de thuisclub en de wedstrijd in Deventer naar z’n hand zette. “Go Ahead had op een aantal momenten een man over op het middenveld en daarvan profiteerde Maatsen met een geweldig doelpunt. We hebben dat iets omgedraaid. We zijn gewoon met twee mensen naast elkaar blijven spelen, we hebben beter in de discipline gespeeld. Dan blijkt wel dat we best aardig kunnen voetballen, dat we een aantal jongens hebben die het verschil kunnen maken. We kwamen ook steeds beter in de wedstrijd. En we maakten de 1-1, de 2-1 en heel fijn was om vlak voor rust nog de 3-1 te maken. De tweede helft konden we wat mij betreft schriftelijk afdoen. We hadden gehoopt om snel de 4-1 te maken. Go Ahead bleef lang in de wedstijd. We hebben dat in de tweede helft matig uitgevoerd.”