Sport

Joey Suk leidt Oktoberfest in de Adelaarshorst in

DEVENTER – Ondanks de onbestendigheid van het jaargetijde zijn de stormachtige winden voorlopig even gaan liggen. Bredero verklaarde in de zeventiende eeuw al hoe het kan verkeren. Zodra de resultaten het kritische volk tevreden stellen, kan de stemming op de tribunes in no time ten goede omslaan. De afgetekende 4-1 zege op koploper Jong Ajax liet het Oktoberfest in de Adelaarshorst vrijdagavond in alle hevigheid losbarsten.

Hun afkeer gold voor de verandering eens niet de technisch manager. Met een reusachtig spandoek liet de fanatieke aanhang op de B-Side met indrukwekkend vlagvertoon haar onvrede blijken over de deelname van beloftenteams van topclubs aan de competitie. ‘Corruptie aan de top maakt Jupiler League: Stop de beloften’ stond op het doek te lezen dat vlak voor de aftrap aan de Brinkgreverwegzijde van het stadion omhoog werd gehesen. Een bewonderenswaardig stukje huisvlijt. Met de beeltenis van Marlon Brando uit ‘The Godfather’ als afschrikwekkende eye catcher.

 

Go Ahead Eagles stelde de zo naar successen hunkerende supporters geenszins teleur. De wijze waarop het gehoor gaf aan de oproep maakte het feest vrijdagavond compleet aan de Vetkampstraat. De equipe van trainer Leon Vlemmings stopte de beloften van Ajax en bezorgde de na negen duels nog ongeslagen koploper van de Jupiler League z’n eerste seizoensnederlaag. Bij de vakkundige afwerking van deze klus legde Go Ahead Eagles een ongekende doeltreffendheid aan de dag.

 

In de beginfase van de wedstrijd zag het daar niet bepaald naar uit. De Amsterdamse reserves zetten hun opponenten vanaf de aftrap met de rug tegen de muur. De 0-1 van Dennis Johnsen, voor twee miljoen euro door Ajax van Heerenveen overgenomen, kwam zodoende allesbehalve uit de lucht vallen. Al mag er best bij aangetekend worden dat de Noor zonder al te veel tegenstand door de Go Ahead Eagles-defensie mocht wandelen.

 

De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Go Ahead Eagles verzilverde de eerste de beste kans die het kreeg. Op aangeven van aanjager Joey Suk liftte topscorer Sam Hendriks de bal fraai over Ajax-goalie Norbert Alblas. Nummer negen voor Hendriks in het huidige seizoen, een goal meer dan de vrijdag onzichtbare Ajacied Cassiera. Een tiental minuten later strafte Suk zelf geklungel in de Amsterdamse defensie koelbloedig af. Toen Zeefuik in de 40e minuut de doorgebroken Tim Hölscher op de rand van het strafschopgebied ten val bracht, moest jong Ajax noodgedwongen met tien man verder.

 

Go Ahead Eagles profiteerde bijna onmiddellijk. Alblas wist de aansluitende vrije trap van Xandro Schenk en de rebound van Hölscher nog te keren. Aanvoerder Schenk kopte uit de daaropvolgende hoekschop de 3-1 binnen. De ‘Vorentscheidung’. De tien overgebleven Amsterdamse jonkies waren vervolgens niet bij machte de Deventer overmacht succesvol te bestrijden. Invaller Leon de Kogel stopte na 61 minuten met zijn allereerste balcontact de Ajax-beloften definitief en bepaalde de eindstand op 4-1.

 

Joey Suk deed zich opnieuw nadrukkelijk gelden. Sinds Suk ouderwets mag opstomen vanaf het middenveld valt Go Ahead Eagles nauwelijks meer af te stoppen. Drie zeges en een gelijkspel vormen het klinkende bewijs. Met een assist en een doelpunt stond de publiekslieveling tegen jong Ajax aan de basis van de zege. Ook gaf hij de pass die tot de rode kaart voor jong Ajax leidde.

 

De ‘motor’ van Go Ahead Eagles keek naderhand tevreden terug op de wedstrijd. “Een mooie uitslag. Al was het in het begin even zoeken. Ajax drong ons behoorlijk naar achteren. Ze hebben een sterke ploeg. Gelukkig maakten we na die achterstand heel snel gelijk. Sam maakt ‘m geweldig af. Bij die 2-1 besloot ik door te jagen. Ik had het gevoel dat hij ‘m terug zou spelen op de keeper. Dat gokte ik goed. We zijn daarna goed doorgegaan. Eerst die rode kaart. Toen de 3-1. Het gebeurde allemaal kort achter elkaar. Eigenlijk hadden we in de tweede helft meer doelpunten moeten maken. Je wilt het publiek ook wat laten zien.”

 

Suk hoopt dat Go Ahead Eagles de stijgende lijn van de afgelopen weken kan doortrekken. “De groep begint beter te draaien. Er komen ook jongens terug van blessures. Dat zorgt voor meer concurrentie. We moeten in de competitie proberen verder omhoog te komen.” 

Primeur tegen jong AZ

DEVENTER – De tegenstanders van beloftenteams onder de aanhang van Go Ahead Eagles worden danig op de proef gesteld. Na jong Ajax wacht op vrijdag 27 oktober het volgende beloftenelftal al. Dan maakt jong AZ z’n opwachting in Deventer.

Go Ahead Eagles speelde nooit eerder in competitieverband tegen de reserves van de Alkmaarse eredivisionist. De laatste ontmoeting tegen het ‘grote’ AZ in de Adelaarshorst ligt nog vers in het geheugen. Op vrijdag 13 januari behaalden de Noord-Hollanders aan de Vetkampstraat een 1-3 victorie.
Jong AZ veroverde afgelopen seizoen met overmacht het kampioenschap in de tweede divisie. In de negen competitiewedstrijden die het team van oud-Eagle Martin Haar tot afgelopen weekend in de Jupiler League afwerkte, kwam het tot vier overwinningen, een gelijkspel en vier nederlagen. Vrijdag bedwongen de Alkmaarse beloften op eigen veld FC Emmen met 2-1.