Sport

Jaaroverzicht Go Ahead Eagles: 2020 in tien momenten

Clubrecord, cupavontuur, maar bovenal: coronacrisis. Het kalenderjaar 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin de (voetbal)wereld tot stilstand kwam. Aan de hand van tien momenten blikken we terug op hoe het bijna voorbije jaar voor Go Ahead Eagles verliep.

19 januari: Clubrecord

Dubbel feest in stadion De Vliert. Go Ahead Eagles buigt op bezoek bij FC Den Bosch een 2-0 achterstand om naar een 2-3 overwinning. Door die zege schiet de selectie van hoofdtrainer Jack de Gier ook meteen een 101 jaar oud clubrecord uit de boeken: voor de twintigste keer op rij blijft Go Ahead Eagles ongeslagen in een officiële wedstrijd. Ook de daaropvolgende twee duels verliest Go Ahead Eagles niet, waardoor het record wordt aangescherpt tot een serie van 22 ongeslagen wedstrijden.

23 januari: Hobie held

Na zeges op Almere City FC en FC Twente in 2019, staat in de achtste finales van de KNVB Beker een bezoek aan IJsselmeervogels op het programma. In het vissersdorp ontspint zich een ware bekerthriller. Nadat Gino Bosz in de slotfase van de reguliere speeltijd de gelijkmaker scoort voor Go Ahead Eagles (1-1), wordt de wedstrijd beslist vanaf de strafschopstip. Nota bene doelman Hobie Verhulst schiet Go Ahead Eagles naar de kwartfinale van de KNVB Beker. Daarin zou FC Utrecht uiteindelijk in De Adelaarshorst te sterk blijken.

8 maart: Langste zomerstop ooit

In de slotseconden heeft Donny van Iperen de gelijkmaker op zijn schoen, maar de supporters van Go Ahead Eagles gaan teleurgesteld naar huis. De Graafschap wint in De Adelaarshorst met 1-2. Wat niemand op dat moment weet, is dat de langste zomerstop sinds de invoering van het betaald voetbal is aangebroken. De coronapandemie legt in de weken die volgen de hele wereld, dus ook de voetballerij, plat.

22 maart: Samen niet te kraken

Terwijl Nederland zich in een ‘intelligente lockdown’ bevindt, stromen de ziekenhuizen in Nederland vol met coronapatiënten. De zorgmedewerkers werken zich een slag in de rondte. Reden genoeg voor supporters van Go Ahead Eagles om het personeel van het Deventer Ziekenhuis een hart onder de riem te steken. Met een spandoek en allerhande lekkernijen. “Geweldige actie, we stonden echt even perplex”, vertelt ziekenhuismedewerker Miranda.

14 mei: Voetbalopleiding groeit

Voor alle teams van Go Ahead Eagles – dus ook de jeugdteams – geldt dat het seizoen 2019/2020 niet wordt uitgespeeld. Wat overigens niet betekent dat de Voetbalopleiding stilzit. Het aantal jeugdteams wordt voor het seizoen 2020/2021 uitgebreid van vier naar zes, waardoor Go Ahead Eagles over een O13, O14, O15, O16, O18 en O21 beschikt. Ook het aantal jeugdspelers neemt daardoor toe: van 80 naar 120. “We blijven vol inzetten op onze florerende jeugdafdeling”, aldus Hoofd Opleiding Jeugd Eric Whittie.

16 juni: Thuis douchen en lunchen

Ruim drie maanden na de laatste competitiewedstrijd gaat de bal weer rollen bij Go Ahead Eagles. De nieuw aangetrokken hoofdtrainer Kees van Wonderen begint met een vernieuwde staf en selectie aan het eerste trainingsblok van de voorbereiding op sportpark De Woldermarck in Terwolde. Met Jumper als nieuwe hoofdsponsor debuterend op de kleding. Vanwege de geldende coronamaatregelen douchen en lunchen de spelers nog thuis en is er helaas geen publiek welkom in Terwolde.

18 september (’s middags): Standbeeld Leo Halle

Pal naast het Home of Football-hek wordt het standbeeld van clubicoon Leo Halle onthuld. Aan oud-spelers Wietse Veenstra, Gerrit Niehaus en Dick Schneider de eer om het standbeeld van ‘De Leeuw van Deventer’ te onthullen. “Mijn vader is afgebeeld alsof hij een uittrap neemt”, zegt zoon Ben Halle. “Een handeling waarmee de meeste aanvallen beginnen. Een handeling van hoop op een goed vooruitzicht. De eeuwige uittrap die hij nu neemt, straalt de kracht en historie van de club uit, maar verwijst ook naar de hoop op een mooie toekomst voor Go Ahead Eagles.” 

18 september (’s avonds): 2.200 toeschouwers

Competitievoetbal in De Adelaarshorst. De supporters en Business Partners, die massaal achter de club zijn blijven staan, hebben er ruim een half jaar (!) op moeten wachten. In totaal 2.200 toeschouwers – de coronaprotocollen keurig in acht nemend – zien Go Ahead Eagles helaas met 0-3 verliezen van Jong Ajax. Het is de opmaat naar een wisselvallige eerste seizoenshelft, waarin Go Ahead Eagles schippert tussen de onder- en bovenkant van de middenmoot.

20 september: Wederopbouw stadionmuur voltooid

In de Vetkampstraat worden elf zwartgranieten panelen op de stadionmuur onthuld. Daarmee wordt de wederopbouw van de muur – die in januari 2018 omwaaide en in juli 2019 met de hulp van vele vrijwilligers weer werd opgemetseld – voltooid. De panelen zijn stuk voor stuk voorzien van zilverkleurige teksten van typische Eagles-kreten en afbeeldingen van Deventer en De Adelaarshorst.

26 oktober: Besloten bekerzege

Een sportief hoogtepunt van de eerste seizoenshelft is de eclatante 6-0 overwinning op NAC Breda in de eerste ronde van de KNVB Beker. Helaas zijn er in De Adelaarshorst geen supporters getuige van deze mooie bekerzege. Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen besluit het kabinet eind september dat alle betaald-voetbalwedstrijden achter gesloten deuren gespeeld moeten worden. Perspectief op een ‘supportersrentree’ in het stadion is er inmiddels wel voor het nieuwe kalenderjaar 2021.