Sport

It giet oan op ijsbaan De Scheg

DEVENTER – De uurwedstrijd en de mini-Elfstedentocht van de Deventer IJsclub vinden plaats op zaterdagochtend 20 januari.

De Scheg is dan omgetoverd tot echt Elfstedenparcours, inclusief het bruggetje van Bartlehiem, klünplekken, een bocht de verkeerde kant op en natuurlijk elf stempelposten. Kinderen van de basisscholen die de tocht voltooien, krijgen na afloop een heus Elfstedenkruisje en een beker chocolademelk.

“Vergeet niet een muts en handschoenen mee te nemen, ook als het niet koud is. Dat is namelijk verplicht voor je eigen veiligheid”, aldus de organisatie. Om 9.30 uur klinkt het startschot voor de jongste kinderen en kinderen die niet zo goed kunnen schaatsen. Zij rijden 3 kilometer. De oudere kinderen en goede schaatsers gaan om 10.00 uur van start voor 5 kilometer. Inschrijven kan tussen 9.00 en 9.45 uur bij de inschrijfkraam voor de Eskimobar.

Zoveel mogelijk rondjes in een uur

Het voorprogramma bestaat uit de uurrecordrace voor deelnemers van 13 jaar en ouder. Om 8.15 uur gaan zij van start en proberen zoveel mogelijk rondjes te schaatsen in een uur. “Je gaat dus niet zozeer de strijd aan met de andere rijders, maar meer met jezelf. Je rijdt met een transponder. Heb je geen eigen transponder, dan kun je die voor 7,50 euro huren (voor DIJC-leden gratis). De uitgifte is tussen 7.15 en 8.00 uur. Gedurende het uur kun je je eigen vorderingen op een groot scherm langs de baan volgen. De uitslag is meteen na afloop van de wedstrijd bekend.” Aanmelden kan tot en met woensdag 17 januari via deventerijsclub.nl, onder het kopje Hardrijden & Marathon – Evenementen. Het dragen van een helm is verplicht.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door dweilorkest De Deurdweilers. Bij beide evenementen worden foto’s gemaakt, die na afloop in een fotoalbum op de website worden geplaatst.