Sport

Go Ahead Eagles zet ongeslagen reeks knap voort

Ook Excelsior heeft de ongeslagen reeks van Go Ahead Eagles zaterdagavond niet kunnen doorbreken. Doelpunten van Willum Willumsson, Bobby Adekanye en Isac Lidberg bleken genoeg om de drie punten in Deventer te houden: 3-1. Een belangrijke overwinning voor de ploeg van trainer/coach René Hake, die daarmee klimt naar de tiende plaats in de Eredivisie.

Na vier achtereenvolgende gelijke spelen was het zaterdag Excelsior Rotterdam dat op bezoek kwam in De Adelaarshorst. Vergeleken met het 3-3 gelijkspel tegen NEC van vorige week zondag, besloot René Hake om zijn ploeg op één plek te wijzigen; aanvoerder Bas Kuipers sloot weer aan bij de wedstrijdselectie en kreeg daarmee de voorkeur boven José Fontán.

Eerste speldenprikjes
Het waren de gasten uit Rotterdam die in eerste instantie het scherpst uit de startblokken leken te komen en daarmee de eerste speldenprikjes uitdeelden. Het was echter Go Ahead Eagles dat de eerste écht grote kans van de wedstrijd wist te noteren. Philippe Rommens kreeg de bal in het zestienmetergebied aangespeeld vanaf de linkerflank. De Belg kreeg echter niet genoeg kracht achter zijn inzet en zag zijn schot in de handen van doelman Stijn van Gassel eindigen. Het vervolg was een spelbeeld dat op en neer golfde. Go Ahead Eagles dook vaak op voor het vijandige doel, maar leek meermaals scherpte te ontberen in de eindfase van een aanval. Vanuit een hoekschop was het wéér Philippe Rommens die bijna wist te scoren. De middenvelder wist bijna op weergaloze wijze in één keer in de verre hoek te draaien. Zijn inzet werd echter ternauwernood uit het doel gehouden door Van Gassel. Het duurde tot minuut 39 alvorens het publiek voor het eerst kon juichen. Willum Willumsson wist door te komen via de linkerflank en – al vallend – de bal onder Van Gassel door te schuiven: 1-0. Amper twee minuten later was het wéér raak voor de thuisploeg. Het doelpunt van even eerder werd in spiegelbeeld herhaald aan de rechterflank van het veld. Ditmaal was het Bobby Adekanye die – na een combinatie met Willum Willumsson – binnen kon schieten: 2-0. Het bleek tevens de ruststand die na 45 minuten op het scorebord stond.

Spitsendoelpunt
Excelsior-trainer Marinus Dijkuizen besloot in de rust direct in te grijpen en tweemaal te wisselen. Even leken zijn wissels effect te hebben, totdat Isac Lidberg – na een lange bal van achteruit – op het doel van Excelsior af kwam stormen. De Zweed hield zich knap sterk en wist ook nog eens uitstekend af te ronden. Een écht spitsendoelpunt: 3-0. De fikse achterstand zat Excelsior duidelijk niet lekker, dat als gevolg daarvan wat gefrustreerd leek te raken. Het mag dan ook geen verrassing worden genoemd dat enkele Kralingers op de bon werden geslingerd door scheidsrechter Jochem Kamphuis. Excelsior wist even later echter ook het net te vinden. Lazaros Lamprou kreeg de bal vanuit een hoekschop op zijn hoofd en kopte vervolgens feilloos binnen: 3-1. Een slotoffensief van de Rotterdammers leek het logische vervolg te worden, maar écht aandringen lukte Excelsior niet meer. Het was ook de verdienste van Go Ahead Eagles dat – in tegenstelling tot vorige week – ditmaal wel een 3-1 voorsprong goed uit wist te spelen. Scheidsrechter Jochem Kamphuis floot na vijf minuten blessuretijd af in Deventer, waardoor óók Excelsior de ongeslagen reeks van Go Ahead Eagles niet kon doorbreken. De teller staat inmiddels op zeven wedstrijden zonder nederlaag.

Wedstrijdstatistieken

Go Ahead Eagles-Excelsior 3-1 (2-0).

39’ Willum Willumsson 1-0.

41’ Bobby Adekanye 2-0.

61’ Isac Lidberg 3-0.

72’ Lazaros Lamprou 3-1.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Toeschouwers: 9.238.

Gele kaart: Yasinne Ayoub, Julian Baas, Reda Kharchouch, Kenzo Goudmijn (allen Excelsior).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Jay Idzes, Bas Kuipers; Willum Willumsson, Evert Linthorst (66’ Enric Llansana), Philippe Rommens, Oliver Edvardsen (79’ Martijn Berden); Bobby Adekanye (80’ Finn Stokkers), Isac Lidberg.

Excelsior: Stijn van Gassel; Nathan Markelo (46’ Nathan Tjoe a On), Serano Seymor (46’ Maxime Awoudja), Redouan el Yaakoubi, Siebe Horemans; Kenzo Goudmijn, Julian Baas, Yassine Ayoub (66’ Adrian Fein); Lazaros Lamprou (73’ Mike van Duinen), Reda Kharchouch, Marouan Azarkan (81’ Couhaib Driouech).

Fotografie: Erik Pasman