Sport

Go Ahead Eagles wint Overijsselse derby op overtuigende wijze

Go Ahead Eagles heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan door FC Twente met lege handen terug naar Enschede te sturen. De thuisploeg kende een droomstart met twee snelle doelpunten en gaf dit vervolgens ook niet meer uit handen. Het bleef bij die 2-0. Een succesvolle middag voor de ploeg van trainer/coach René Hake.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam, besloot Hake om twee wijzigingen door te voeren in zijn basiselftal. José Fontán verving Fredrik Oppegård op de linksbackpositie en ook de IJslander Willum Willumsson keerde terug in de basis. Onder begeleiding van een fraaie sfeeractie betraden beide ploegen omstreeks 14.30 uur het veld in De Adelaarshorst, waarna de wedstrijd in gang kon worden gezet.

Geen saai potje

Dat het geen saai potje zou worden werd al snel duidelijk. Er ontpopte zich een scherpe openingsfase, waarin vooral Go Ahead Eagles liet blijken de drie punten in eigen huis te willen houden. Na amper zes minuten was het zelfs als raak. Philippe Rommens leek de bal voor te geven op het hoofd van Isac Lidberg, die de bal echter niet wist te toucheren. Twente-doelman Lars Unnerstall leek duidelijk verrast en kon niet meer voorkomen dat de bal pardoes in de rechterhoek neerplofte: 1-0. De honger van de thuisploeg was echter bij lange na nog niet gestild en Go Ahead Eagles ging dan ook vrolijk door met waar het mee bezig was. In de zestiende minuut werd dit dan ook beloond. Net als bij de openingstreffer was het Philippe Rommens die de bal voor het doel bracht. Ditmaal wist Isac Lidberg zijn hoofd echter wél tegen de bal te krijgen. Lars Unnerstall tastte mis, waardoor de Zweedse spits voor zijn vijfde treffer van het seizoen mocht tekenen: 2-0.

Onrust

Even later ontstond er wat onrust op de tribunes, waarop de scheidsrechter besloot het spel stil te leggen. Na een kortstondige hervatting van het spel, werd de wedstrijd nogmaals stilgelegd, ditmaal voor een langere periode. Na om en nabij de dertig minuten kon de wedstrijd weer hervat worden. Ook na de onderbreking had Go Ahead Eagles het beste van het veldspel. Het leverde nog enkele kansen op voor de ploeg van René Hake, waarbij Finn Stokkers de grootste op zijn naam kreeg. Zijn schot belandde echter op een haar na aan de verkeerde kant van de rechterdoelpaal. Dit betekende dat er voor de rust werd gefloten met een 2-0 tussenstand.

Knappe reflex

Vlak na rust mocht FC Twente zijn eerst grote kans noteren. Het was Sem Steijn die de kans kreeg om de uitploeg terug in de wedstrijd te brengen. Eagles-keeper Jeffrey de Lange stond echter goed op te letten en hield de bal met een knappe reflex uit het doel. Niet veel later had de wedstrijd aan de andere kant van het veld al bijna in het slot kunnen worden gegooid. De kopbal van Finn Stokkers was echter niet krachtig genoeg, waardoor het een makkelijke prooi bleek voor Lars Unnerstall. Langzaam maar zeker leek het er steeds meer op dat Go Ahead Eagles de wedstrijd over de streep ging trekken. Jay Idzes kreeg in de 85e minuut zelfs dé kans op de derde treffer. Hij kreeg de bal echter niet goed onder controle en kwam dan ook net te kort om de juiste richting mee te geven aan de bal. Het bleek de laatste grote mogelijkheid van de wedstrijd te zijn geweest. De drie punten bleven daarmee in Deventer. Het was een waar voetbalgevecht met een hoop passie en strijd van Eagles-kant.

Wedstrijdstatistieken

Go Ahead Eagles-FC Twente 2-0 (2-0).

6’ Philippe Rommens 1-0.

16’ Isac Lidberg 2-0.

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom.

Gele kaart: Michel Vlap (FC Twente).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Gerrit Nauber, José Fontán; Willum Willumsson (34’ Rashaan Fernandes), Jay Idzes, Philippe Rommens, Bobby Adekanye (78’ Fredrik Oppegard); Isac Lidberg, Finn Stokkers.

FC Twente: Lars Unnerstall; Joshua Brenet, Mees Hilgers, Anass Salah-Eddine (46’ Michel Vlap), Gijs Smal; Sem Steijn (71’ Manfred Ugalde), Mathias Kjolo, Max Bruns (46’ Alfons Sampsted); Václav Černý, Ricky van Wolfswinkel, Virgil Misidjan (71’ Daan Rots).

Fotografie: Henny Meyerink