Sport

Go Ahead Eagles werkt zichzelf dieper in de nesten

DEVENTER – Door de 0-1 nederlaag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht heeft Go Ahead Eagles zichzelf dieper in de nesten gewerkt. Omdat Roda JC Excelsior versloeg, kwam de rode lantaarn van de Eredivisie weer vast in Deventer hand. De reddingsboei drijft langzaam steeds verder weg voor trainer Hans de Koning en zijn onderdanen. Dat de beslissing zaterdagavond viel uit een eigen doelpunt van Xandro Schenk, paste helemaal in het beeld van het ondermaatse optreden dat de Eagles op de mat legden.

Bij de vorige thuiswedstrijd tegen AZ liet de verongelijkte Leon de Kogel zijn frustraties de vrije loop door toeschouwers in woord en gebaar te beledigen. De kersverse vader, die zaterdagavond ontbrak, kwam er mee weg. De clubleiding achtte het niet nodig de falende spits te beboeten voor zijn ontoelaatbare gedrag. De minachting waarmee de hondstrouwe aanhang tegen FC Utrecht te maken kreeg, kan misschien nog wel stuitender genoemd worden. Het kan de club zelfs weleens heel duur komen te staan. De Kogels ‘schijtpubliek’ was zaterdagavond nota bene het enige Eredivisiewaardige aan Go Ahead Eagles-kant. De reacties na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van de Graaf bleven opvallend mild. Er zat een zekere berusting in. Na een in alle opzichten teleurstellende voorstelling zal het vertrouwen op een goede afloop er bij de fans niet groter op geworden zijn.

Hun adelaars vlogen als kippen zonder kop over het veld. Zonder overtuiging. Zonder idee. Zonder het mes tussen de tanden. Zeker de eerste helft was niet om aan te gluren. Pijnlijk. Armoedig. Los zand. Als het optreden van zaterdagavond een graadmeter vormt voor het restant van de competitie, dan ziet het er somber uit voor Go Ahead Eagles en zijn supporters. Alle ongetwijfeld goede bedoelingen ten spijt mochten de machteloze Deventenaren geen moment aanspraak maken op de zo benodigde punten. Met achteruit voetballen zullen de noodzakelijke stappen voorwaarts op de ranglijst achterwege blijven, zo moet gevreesd worden. In negentig minuten tijd doken roodgele frontsoldaten nauwelijks in de buurt van David Jensen op. De Utrechtse sluitpost had met gerust hart een snipperavond kunnen nemen.

Het uiterst povere Go Ahead Eagles, dat aantrad zonder aanjager Sander Duits, wekte geen moment de indruk dat het koste wat kost wilde winnen. Hans de Koning zei naderhand op de persconferentie dat zijn ploeg na Maatsens rode kaart een verloren wedstrijd speelde. Daarmee ging de altijd optimistische trainer enigszins voorbij aan de bittere realiteit. Go Ahead Eagles speelde al direct na de aftrap een verloren wedstrijd. In de eerste helft waagde de thuisploeg welgeteld één keer een schotpoging op de goal van Utrecht-doelman Jensen. Antonia’s inzet miste precisie en verdween naast de rechterpaal.

Toen de voor de onzichtbare Manu ingevallen Maatsen slechts zeventien minuten nadat hij binnen de lijnen kwam alweer mocht inrukken, moest het Deventer gezelschap met tien man verder. Go Ahead Eagles bofte dat de Utrechtenaren na de nederlagen tegen Ajax en Cambuur evenmin overliepen van vertrouwen. Zodoende mocht het tot aan het einde blijven hopen op een toevalstreffer. Het roodgele tiental kwam in de slotfase via Locigno zowaar nog dicht bij die gelijkmaker ook. De inzet van de Belg scheerde echter rakelings over de lat.

Verliezen van een subtopper als FC Utrecht kan altijd gebeuren. De haast apathische manier waarop het gebeurde, moet de burger in Deventer en omstreken ernstig zorgen baren. Zoals na afloop van bijna elk van de tot dusver gespeelde wedstrijden wees Hans de Koning op het aanwezige kwaliteitsverschil met de tegenstander. Zaterdagavond ging die noemer slechts ten dele op. Met Ayoub, Zivkovic, Barazite en nieuweling Labyad had Erik ten Hag bij FC Utrecht nota bene de meeste kwaliteit naast zich op de reservebank gehouden. Kwalitatief hoogstaand was het geenszins wat de Domstedelingen in Deventer boden. Wat De Konings ploeg daar tegenover stelde, was daarentegen nóg kwaliteitsarmer.

Er moet gauw wat gebeuren. Wanneer Go Ahead Eagles blijft ploeteren zoals afgelopen weekend, is niet ondenkbaar dat komend voetbaljaar niet FC Utrecht 1 op bezoek komt aan de Vetkampstraat maar FC Utrecht 2.