Sport

Go Ahead Eagles verpest met 1-0 zege rentree RKC-doelman Vaessen

RKC raakte tweemaal de lat, kreeg tal van kansen, maar heeft de punten zaterdagavond in eigen huis toch aan Go Ahead Eagles moeten laten. De verrassende nummer vijf van de eredivisie verpestte de rentree van doelman Etienne Vaessen in Waalwijk door met 1-0 te winnen.

Vooraf ging het vooral over hem in het Mandemakers Stadion. Vaessen begon na een afwezigheid van 42 dagen in de basis bij RKC. Op 30 september raakte de doelman na een botsing met Ajax-spits Brian Brobbey buiten bewustzijn en werd gereanimeerd op het veld. Achteraf bleek dat Vaessen geen hartproblemen had. Hij hield een hersenschudding over aan het incident.

Hoofdbescherming

RKC was veruit de betere ploeg in het eerste kwartier, wat bijna resulteerde in de openingstreffer. Een keiharde vrije trap van de Belgische verdediger Dario van den Buijs ging via de lat net niet over de doellijn en Michiel Kramer kopte een corner rakelings over. Pas in de 20ste minuut had Vaessen, keepend met hoofdbescherming, voor het eerst iets te doen, toen hij een inzet van Go Ahead Eagles-aanvaller Oliver Edvardsen onschadelijk maakte.

In de 25ste minuut geselde Denilson Cleonise namens RKC met een afstandsschot opnieuw de lat (de zesde keer al dit seizoen dat RKC de lat trof), maar de goal viel vijf minuten later geheel tegen de verhoudingen in aan de andere kant. Bij een van de zeldzame Deventer uitbraken bracht de Belgische middenvelder Philippe Rommens aanvaller Willum Willumsson in stelling. De IJslander rondde koelbloedig af.

Kansrijke positie

Daarna was het weer een en al RKC. Go Ahead leek dat prima te vinden, omdat de thuisploeg maar niet kon scoren en zich keer op keer vastliep in het overvolle zestienmetergebied van de bezoekers. De Belg Chris Lokesa was tien minuten voor rust dicht bij de 1-1 en na tien minuten spelen in de tweede helft schoot de Serviër Filip Stevanovic in kansrijke positie hoog over.

Vervolgens was het weer de beurt aan Lokesa om in al zijn haast naast te schieten. Kramer liet zich in de 65ste minuut oog in oog met doelman Jeffrey de Lange van de bal af lopen door naamgenoot Joris Kramer. De spits van RKC kopte een kwartier voor tijd ook nog van dichtbij recht in de handen van De Lange.

Wat het elftal van trainer Henk Fraser ook probeerde, de bal ging er niet in. De laatste tien minuten was de fut eruit bij de moegestreden Waalwijkers. RKC moest het doen met de complimenten, maar de drie punten gingen met Go Ahead mee naar Deventer. De 0-1 zege is pas de eerste uitoverwinning voor de ploeg van trainer/coach René Hake dit seizoen.

Wedstrijdkarakteristieken

RKC Waalwijk-Go Ahead Eagles 0-1 (0-1).

30’ Willum Willumsson 0-1.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot.

Gele kaart: Aaron Meijers (RKC Waalwijk).

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen; Julian Lelieveld, Juriën Gaari, Dario van den Buijs, Aaron Meijers; Chris Lokesa (70’ Richonell Margaret), Godfried Roemeratoe (74’ Reuven Niemeijer), Yassin Oukili; Denilho Cleonisse (89′ Zakaria Bakkali), Michiel Kramer, Filip Stevanovic (70’ David Min).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Joris Kramer, Bas Kuipers; Evert Linthorst, Philippe Rommens; Bobby Adekanye (74’ Jakob Breum), Willum Willumsson, Oliver Edvardsen (89′ Gerrit Nauber); Victor Edvardsen (74’ Sylla Sow).