Sport

Go Ahead Eagles schiet weinig op met 1-1 gelijkspel

ROTTERDAM – Twee keer al versloeg Go Ahead Eagles Excelsior in de huidige voetbaljaargang. De 1-0 in de voorbereiding in Terwolde en de 3-0 in de Adelaarshorst voor de competitie kregen echter geen vervolg met een derde zege op de Rotterdammers. Op Woudestein verzuimden de Deventenaren zondagmiddag het puntenverschil met de Zuid-Hollandse concurrent te verkleinen. Beide clubs hielden elkaar in evenwicht. De zespuntenwedstrijd eindigde in 1-1. Een uitslag waar met name Go Ahead Eagles weinig mee opschiet.

Als afsluiting van een week waarin het afscheid nam van Kenny Teijsse (San Fancisco Deltas, Verenigde Staten), Kevin Brands (Samsunspor, Turkije) en Jerry van Ewijk (Orange County, Verenigde Staten) slaagde Go Ahead Eagles er niet in de eerste overwinning van 2017 te vieren. Op doelsaldo deed het wel de laatste plaats weer over aan Roda JC, dat met 2-0 bij NEC verloor. Het gat met de veilige vijftiende plaats bedraagt inmiddels vier punten. PEC Zwolle, ADO Den Haag en de tegenstander van afgelopen weekend, Excelsior, hebben zeventien punten op hun conto staan. Go Ahead Eagles en Roda JC kwamen tot dusverre niet verder dan dertien.

 

In vergelijking met de nederlaag op eigen veld tegen AZ was de beginopstelling van Go Ahead Eagles op één positie gewijzigd. De Engelsman Daniel Crowley stond aan de aftrap. Leon de Kogel, door de clubleiding niet gestraft naar aanleiding van zijn beledigingen ten aanzien van het ‘schijtpubliek’, mocht 90 minuten lang de reservebank warm houden. Hierdoor kon de verongelijkte spits zijn schamele doelpuntentotaal niet verder opschroeven. De geschorste trainer Hans de Koning moest voor straf één wedstrijd op de tribune plaatsnemen.

 

Het begon niettemin hoopgevend in Kralingen. Al na negen minuten kopte Liverpool-huurling Pedro Chirivella de bezoekers aan de leiding. Go Ahead Eagles kon geen vervolg geven aan deze droomstart. Het werd achteruit gedwongen en hield de voorsprong slechts achttien minuten vast. Nigel Hasselbaink, in 2010 nog een half jaar op huurbasis actief in Deventer, bracht de Rotterdammers op gelijke hoogte. Gelukkig voor Go Ahead Eagles sprong  Hasselbaink wat onzorgvuldiger om met verdere kansen die hij tijdens het verloop van de wedstrijd kreeg.

 

Sander Fischer vond dat Go Ahead Eagles het heft na de 0-1 uit handen gaf. “We startten eigenlijk goed en kwamen heel snel op voorsprong. Eigenlijk leek dat wel een soort negatieve invloed te hebben op ons spel. Het glipte weg. We hadden het de rest van de eerste helft heel moeilijk. Zij hebben wel een aantal kansen gehad. Het lag veel te veel open bij ons. In de tweede helft hebben we het iets omgezet. Met iets meer druk. We wilden compact blijven. We gaven geen druk op hun achterste lijn. Zij legden alle ballen in het begin achter onze laatste lijn. Door hoger druk te zetten, zag je dat het voor hen ook moeilijker werd”, verklaarde de centrale verdediger voor de camera’s van de NOS.

 

“Ik had wel het gevoel dat we veel de bal hadden in de tweede helft. We creëerden weinig echte kansen. Met Manu een goeie. Dat had wel iets meer gemogen. Uiteindelijk jammer dat we niet meer konden doordrukken. Als je onderaan staat, dan wil je daar weg. Dat lijkt me heel logisch. We mochten sowieso niet verliezen. We balen wel, we wilden winnen. Ons spel was zeker in de eerste helft niet om over naar huis te schrijven, zodat je geen aanspraak mag maken op die winst. De tweede helft was wel iets beter. Al met al ben ik niet tevreden”, mokte Fischer.

 

Aan capituleren wil de voormalige Excelsior-verdediger niet denken. “Ik vind dat wij veel meer in onze mars hebben dan wij laten zien elke keer. Wij willen nog steeds gewoon boven de streep eindigen, boven de streep van de nacompetitie zelfs. Het wordt een ontzettend lastige klus. Een zware dobber. We gaan er wel voor.”