Sport

Go Ahead Eagles pakt in ondertal punt in IJsselderby

PEC Zwolle en Go Ahead Eagles hebben de punten gedeeld na de eerste IJsselderby van dit eredivisieseizoen (1-1). De thuisploeg zal het slechtste gevoel overhouden aan het gelijke spel, want PEC speelde bijna de hele tweede helft met een man meer, omdat Eagles-verdediger Jamal Amofa vlak na rust zijn tweede gele kaart kreeg.

Bij Go Ahead ontbrak trainer René Hake vanwege privéomstandigheden. Zijn plek op de bank werd ingenomen door Dennis van der Ree. Hij zei na afloop dat hij blij was met het punt, maar dat hij desalniettemin terugkijkt op een ‘vervelende dag’. “Ik had liever gehad dat René hier had gestaan.”

Geen alcohol

Voor de wedstrijd ging het ook over de drooglegging in het stadion. Er werd geen alcohol geschonken. Ook waren er geen grote sfeeracties en spandoeken toegestaan voor de aftrap. Enkele leden van de harde kern van PEC waren het niet eens met deze beslissing en kwamen een kwartier later binnen. Zij misten de rommelige eerste minuten van de wedstrijd waarin Eagles-aanvaller Oliver Edvardsen net naast schoot. Daarna nam PEC het initiatief. Dit leidde tot meerdere goede mogelijkheden, al konden Bram van Polen, Davy van den Berg en de meermaals gevaarlijke Younes Namli Eagles-doelman Jeffrey de Lange niet echt op de proef stellen.

Naarmate de rust dichterbij kwam, begon het spel wat meer te kabbelen. Tot Willum Willumsson van Go Ahead een aantal minuten voor de rust aan een fraaie dribbel begon en daarna de bal in de hoek schoot. Na tussenkomst van de VAR zag scheidsrechter Rob Dieperink dat de IJslander net uit buitenspelpositie kwam.

Vuurwerk

Nadat er een streep was gezet door de goal van de Eagles leek het van kwaad tot erger te gaan voor de Deventenaren. Twee minuten na de pauze kreeg Amofa zijn tweede gele kaart. Weer vijf minuten daarna kwam PEC op voorsprong. Geboren Zwollenaar Eliano Reijnders rondde een een-tweetje met Lennart Thy beheerst af. Daarna lag het spel even stil, omdat een klein deel van de PEC-aanhang vuurwerk afstak op de tribune. Hoewel PEC na de hervatting dominant bleef met een man meer, hield Go Ahead geloof in een gelijkmaker. Oliver Edvardsen kopte in de 70ste minuut raak uit een goede voorzet van Bas Kuipers. Even daarvoor kopte de Noor al rakelings naast.

Matig slotoffensief PEC

PEC-trainer Johnny Jansen liet middels zijn wissels weten geen genoegen te nemen met een gelijkspel. Hij bracht onder anderen de bonkige aanvaller Apostolos Vellios in het veld. De Griek zorgde gelijk voor gevaar. Eerst met een schot dat over het doel ging en daarna met een kopbal. Maar daar bleef het ook bij. PEC wist niet goed hoe het met de overtalsituatie om moest gaan en Go Ahead kon zelfs nog een aantal keren uitrukken. Meer goals bleven uit.

PEC heeft nu zeven punten uit vier wedstrijden. Go Ahead heeft evenveel punten, maar speelde een wedstrijd meer.

Wedstrijdkarakteristieken

PEC Zwolle-Go Ahead Eagles 1-1 (0-0).

52’ Eliano Reijnders 1-0.

70’ Oliver Edvardsen 1-1.

Scheidsrechter: Rob Dieperink.

Rode kaart: 48’ Jamal Amofa (2x geel).

Gele kaart: Ferdy Druijf (PEC Zwolle), Willum Willumsson, Bas Kuipers (beiden Go Ahead Eagles).

PEC Zwolle: Jasper Schendelaar; Bram van Polen (76’ Tolis Vellios), Sam Kersten, Thomas Lam, Anselmo García Mac Nulty; Zico Buurmeester, Davy van den Berg; Younes Namli (84’ Ody Velanas), Lennart Thy, Eliano Reijnders (76’ Nico Serrano); Ferdy Druijf.

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Joris Kramer, Bas Kuipers; Evert Linthorst (90’ Enric Llansana), Philippe Rommens; Jakob Breum (56’ Sylla Sow), Willum Willumsson, Oliver Edvardsen; Victor Edvardsen (50’ Gerrit Nauber).

Fotografie: Erik Pasman