Sport

Go Ahead Eagles grijpt knappe uitzege in blessuretijd

Go Ahead Eagles heeft zaterdagmiddag drie ontzettend belangrijke punten weten te pakken in en tegen (FC) Utrecht. Een 1-0 achterstand werd vlak voor rust gelijkgetrokken door Oliver Edvardsen, waarna Willum Willumsson in blessuretijd zorgde voor een explosie van vreugde aan Deventer zijde: 1-2.

Trainer/coach René Hake stuurde zaterdag dezelfde elf namen het veld in die één week eerder eigenlijk aan de aftrap zouden verschijnen tegen RKC Waalwijk; dit duel werd op de valreep afgelast vanwege het door sneeuwval spekgladde veld in De Adelaarshorst. Dit betekende dat Oliver Edvardsen (terug van een blessure), Bobby Adekanye (terug van een schorsing) en Fredrik Oppegard de plekken innamen van Evert Linthorst, Rashaan Fernandes en José Fontán.

Na een indrukwekkende minuut stilte, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht vier jaar geleden, kon scheidsrechter Alex Bos fluiten voor het begin van de wedstrijd. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd viel te noteren aan Utrecht-zijde. Het was de Belgische spits Anthony Descotte die Eagles-sluitpost Jeffrey de Lange als eerste onder vuur nam. De doelman stond echter goed op te letten en wist het leer te keren. Ook Go Ahead Eagles liet al snel van zich zien via Oliver Edvardsen, maar zijn twee doelpogingen bleken nét niet succesvol. Het was echter de thuisploeg die vlak voor rust de leiding wist te nemen in stadion De Galgenwaard. Een steekbal, recht door het hart van de Eagles-defensie, belandde in de loop van topscorer Anastasios Douvikas. Hij nam de bal goed mee richting het doel en bleef ijskoud in de afronding: 1-0.

Met de handen

Go Ahead Eagles liet het hier echter niet bij zitten en zocht gelijk weer de aanval. In het zestienmetergebied leek Isac Lidberg dan ook meteen vanaf vijf meter de gelijkmaker tegen de touwen te schieten. Het was echter Ramon Hendriks die de bal met zijn handen uit het doel wist te houden. Scheidsrechter Alex Bos werd door de VAR naar het scherm geroepen, maar kende wonderbaarlijk genoeg geen strafschop toe. In de blessuretijd van de eerste helft was het echter alsnog raak. Isac Lidberg vond Oliver Edvardsen met een knappe pass, waarna de Noor er als de kippen bij was. Hij passeerde doelman Barkas met een knappe sliding: 1-1. Dit bleek gelijk de ruststand te zijn in Utrecht.

De tweede helft startte met twee kleine kansjes voor Go Ahead Eagles. Jay Idzes en Isac Lidberg probeerden de score te vergroten, maar bleken allebei net niet succesvol in de afronding. In minuut 67 was het bijna raak aan de andere kant van het veld, maar Jeffrey de Lange stond goed op te letten en voorkwam daarmee een achterstand.

Verse krachten

In de poging om een overwinning af te dwingen besloten beide trainers om enkele verse krachten binnen de lijnen te brengen. René Hake bracht met José Fontán, Rashaan Fernandes, Sylla Sow en Willum Willumsson nieuw bloed binnen de lijnen. In minuut 84 was Jay Idzes dichtbij een doelpunt. Zijn kopbal belandde knap in de hoek van het doel, maar Barkas wist de bal tijdig te keren. Aan de andere kant van het veld was het Sander van der Streek die zich bijna tot matchwinner wist te kronen, maar ook hem lukte het niet om de bal in het net te krijgen. Beide ploegen leken dus genoegen te moeten nemen met één punt deze middag. Scheidsrechter Alex Bos kende vlak daarna zes minuten blessuretijd toe, waardoor er zich nog een spannende slotfase leek te ontpoppen in De Galgenwaard. Go Ahead Eagles kreeg alle ruimte om de aanval te zoeken op jacht naar de overwinning. Het was in minuut 94 José Fontán die alle ruimte kreeg om de bal voor te geven. Zijn voorzet belandde voor de voeten van Willum Willumsson, die de bal knap aan wist te nemen en het gaatje wist te vinden achter Barkas: 1-2. Vlak daarna floot scheidsrechter Alex Bos voor het einde van de wedstrijd en kon Go Ahead Eagles drie welverdiende punten bijschrijven.

Wedstrijdkarakteristieken

FC Utrecht-Go Ahead Eagles 1-2 (1-1).

41’ Anastasios Douvikas 1-0.

45+3’ Oliver Edvardsen 1-1.

90+4 Willum Willumsson 1-2.

Scheidsrechter: Alex Bos.

Gele kaart: Ruben Kluivert, Jens Toornstra (FC Utrecht), Bobby Adekanye, Jamal Amofa (Go Ahead Eagles).

FC Utrecht: Vasilios Barkas; Sean Klaiber, Ruben Kluivert, Nick Viergever, Ramon Hendriks; Jens Toornstra, Zakaria Labyad (61’ Taylor Booth), Othmane Boussaid (83’ Amin Younes), Sander van der Streek; Anastasios Douvikas, Anthony Descotte (72’ Bart Ramselaar).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Gerrit Nauber, Fredrik Oppegard (78’ José Fontán); Bobby Adekanye (64’ Willum Willumsson), Jay Idzes, Philippe Rommens, Oliver Edvardsen (58’ Rashaan Fernandes); Isac Lidberg, Finn Stokkers (78’ Sylla Sow).

Fotografie: Erik Pasman