Sport

Go Ahead Eagles geen kanonnenvoer in Philips stadion

EINDHOVEN – Geen kanonnenvoer, maar ook geen punten… Wanneer Go Ahead Eagles ooit een gunstig resultaat had kunnen boeken bij PSV, dan was het wel zaterdagavond geweest! De rode-lantaarndrager van de Eredivisie deed eigenlijk weinig verkeerd in het Philips stadion. Welgeteld 67 minuten en 50 seconden hielden de Deventenaren stand, alvorens één onachtzaamheidje achterin invaller Siem de Jong in staat stelde de wedstrijd te beslissen. Een crisis in Eindhoven werd daarmee in de kiem gesmoord, al moest de armzalige landskampioen in de blessuretijd opzichtig tijdrekken om de aandringende bezoekers uit de buurt van het doel van Jeroen Zoet te houden.

Vier dagen na het roemloze afscheid uit de Champions League voetbalde de landskampioen niet alleen tegen Go Ahead Eagles, maar vooral tegen zichzelf. Het vertrouwen was ver te zoeken bij PSV. De landskampioen kende wel een voortdurend veldoverwicht, maar stichtte nauwelijks doelgevaar. Pas na 25 minuten moest Theo Zwarthoed voor het eerst gestrekt naar de hoek bij een schot van Narsingh. Twee minuten later had Go Ahead Eagles geluk toen Ramselaar de paal trof. Voor het overige beperkte het Eindhovense aanvalsgeweld zich in de eerste helft tot losse flodders. Weinig verontrustends. De linie die de hekkensluiter voor de eigen verdediging had opgetrokken, bleef relatief probleemloos overeind.

De onzekere Eindhovenaren waren rijp voor de sloop. Profiteren van PSV’s kwetsbaarheid lukte de bezoekers niet. Go Ahead Eagles hield zich in hoofdzaak bezig met ontregelen, tegenhouden. De Deventenaren werkten zich stuk voor stuk een slag in de rondte. Ze konden de thuisclub in de tegenstoot nauwelijks pijn doen. Balbezit duurde in de meeste gevallen slechts kort. Het speeltuig werd telkens veel te snel weer ingeleverd bij de tegenpartij. De onvermoeibare Darren Maatsen vervulde een ondankbare rol. Met zijn snelheid moest de meest vooruitgeschoven pion in het team van De Koning PSV-keeper Zoet het leven zuur maken. Door balvastheid blonk Maatsen zaterdagavond nu niet bepaald uit. Van bijsluiters was evenmin sprake, die bleven in de verpakking…

Na rust kroop Go Ahead Eagles wel wat meer uit z’n schulp. Verder dan wat onschuldige speldenprikjes kwam het niet. Maatsen gleed in een één op één-duel met Schwaab weg op het moment dat hij wilde uithalen. Een te gehaast stiftballetje van Marcel Ritzmaier miste kracht en precisie. Daar bleef het bij. In de 68e minuut sloeg PSV toch toe. Bergwijn vond Brenet, die achter Joey Groenbast opdook en de bal op de bij Rochdi Acenteh weggelopen Siem de Jong kon geven. De invaller, bij zijn entree enkele minuten eerder uitgefloten door het PSV-publiek, hoefde bij de tweede paal maar tegen de bal aan te lopen om het pleit te beslechten.

Het blijft natuurlijk een vaststaand gegeven dat Phillip Cocu op elke positie in zijn elftal een betere speler kan opstellen dan Hans de Koning. Dat Go Ahead Eagles desondanks van PSV het uiterste vergde, was wel een teken aan de wand. Op de teamprestatie van de Deventenaren viel in Eindhoven weinig aan te merken. Af en toe moet het dan een beetje meezitten. Dat zat het niet voor de nummer laatst van de Eredivisie. In de 82e minuut ging Maatsen op aangeven van de ingevallen Leon de Kogel andermaal diep, maar zette Brenet hem in extremis de voet dwars. Een schot van De Kogel sloeg Zoet niet uit het lood. In de blessuretijd ruimde Schwaab met het hoofd op, voordat de voor Ritzmaier gebrachte Kenny Teijsse onheil kon aanrichten.

Hans de Koning kon zijn ploeg nadien weinig verwijten. “Uiteindelijk is het een verdiende overwinning voor PSV. Dat staat buiten kijf. Het is jammer dat we niet hebben kunnen stunten. Het zat er niet in. Dat De Kogel na een week trainen weer goed invalt, is voor ons een mooi en positief ding naar de toekomst toe. Daar kunnen we op verder bouwen.”