Sport

Go Ahead Eagles gaat geen gekke dingen doen

DEVENTER – Elke zaterdagochtend kan Adrie Steenbergen zich als supporter van zijn voetballende kleinzoon Pepijn of zijn hockeyende kleindochter Emma heerlijk ontspannen. Langs de zijlijn in Twello geniet het bestuurslid voetbalzaken van de RVC van Go Ahead Eagles volop van de onbevangenheid waarmee zijn nazaten zich uitleven. Ideale momenten om afstand te nemen van de dagelijkse hectiek die een voetbalbedrijf met zich meebrengt. Enerverende momenten kende het Eagles-jaar 2016 volop. De terugkeer in de Eredivisie sprong er natuurlijk bovenuit. Al ontbraken hoofdbrekens evenmin voor de beleidsbepalers in de Adelaarshorst.

“Het is een jaar geweest met hoge pieken en diepe dalen”, vat Steenbergen (69) de afgelopen twaalf maanden kort samen. Van de kroning van De Koning tot de beschamende bekeruitschakeling door de amateurs van Jodan Boys. Van rake klappen op de Vijverberg tot de welgemikte uppercut waarmee koploper Feyenoord geveld werd. Een ouwe rot als Adrie Steenbergen laat zich niet zo gauw meer ergens door uit het veld slaan. De commissaris voetbalzaken weet maar al te goed hoe gauw het kan verkeren in een wereld waar het opportunisme regeert. Niet voor het eerst in zijn lange loopbaan ondervond hij in 2016 hoe snel waardering en verkettering elkaar vaak opvolgen.

“Aan de start van het seizoen 2015-2016 heb ik de selectie bijna alleen samengesteld. En dan is het natuurlijk prachtig wanneer je op 30 oktober na de wedstrijd tegen MVV bovenaan staat. Mijn schouders waren bijna beurs van alle klappen. In diezelfde wedstrijd begonnen ook de problemen. Chris David raakte zwaar geblesseerd. Vastigheden en zekerheden in het team vielen daardoor weg. We kwamen in een neerwaartse spiraal terecht. Met als dieptepunt de nederlaag bij Achilles ’29. Het betekende het einde van Dennis Demmers, die ik overigens nog steeds een goede trainer vind. Wanneer je te veel punten verliest en er geen zicht op verbetering is, moet er wat gebeuren. En geloof me, het is heel vervelend om iemand te zeggen dat je de samenwerking moet beëindigen. Zo’n situatie kent alleen maar verliezers. Inclusief ikzelf. Ik had ‘m immers aangesteld. Tsja, en toen was ik ineens de grootste Jan Bal van Deventer en omstreken.”

Met Hans de Koning op de troon ging het vervolgens crescendo. Met het plezier kwamen de punten terug. In de play-offs gebeurde waar zelfs de grootste optimist geen rekening meer mee had gehouden: promotie, gevolgd door een spetterende huldiging op de Brink. “In het jaar met Erik ten Hag gingen we als favoriet de nacompetitie in. Nu stond iedereen er toch anders tegenover. Maar nadat we eerst VVV uitschakelden en revanche namen op De Graafschap, was het natuurlijk feest in Deventer. Er waren daarna mensen die vraagtekens plaatsten bij de contractverlenging van Hans de Koning, vanwege het feit dat Hans nooit een Eredivisieclub had getraind. Van dat etiketten plakken hebben we ons niets aangetrokken, daar hebben we dwars doorheen gekeken. Wij wilden de vent die ons naar de Eredivisie heeft gebracht, daarvoor ook belonen”, legt Steenbergen uit.

De lage klassering halverwege het huidige voetbaljaar valt de technische staf volgens het RVC-lid nauwelijks aan te rekenen. Met een op handen zijnde kwaliteitsimpuls in de winterpauze tekent Steenbergen voor een veilige vijftiende plaats aan het einde van de rit. “Laten we dat gepraat over de trainer maar achterwege laten. In weinig wedstrijden zijn we weggespeeld. Ook qua blessures zat het tegen. Jodan Boys was natuurlijk heel triest. Natuurlijk maken we ons wel zorgen. Onderaan staan is nooit leuk. We moeten daar zo snel mogelijk weg. Maar ik ben wel iemand bij wie het glas altijd half vol blijft. Alles staat nog heel dicht bij elkaar. Met versterkingen erbij acht ik ons in staat meteen na de winterstop een goede serie neer te zetten.”

In de pogingen de huidige selectie te versterken waken de beleidsbepalers aan de Vetkampstraat echter voor het maken van onverantwoorde financiële sprongen, benadrukt de commissaris voetbalzaken. “Een bestuurder van Go Ahead Eagles leert wel dat als hij beleidsplannen maakt, hij dat beleid niet altijd direct ook kan uitvoeren. Alles heeft te maken met het budget. Go Ahead Eagles heeft altijd in de hoogste, de beste, categorie gezeten. Dat willen we zo houden. Wij voeren een prudent financieel beleid. Wij doen geen gekke dingen en dat gaan we ook niet doen.”