Sport

Go Ahead Eagles dompelt FC Groningen in rouw

Go Ahead Eagles en FC Groningen hebben elkaar zondagmiddag in De Adelaarshorst in evenwicht gehouden tijdens speelronde 31 van de Eredivisie: 1-1. Het was een gelijkspel waar beide ploegen op de ranglijst ogenschijnlijk weinig mee opschoten. Go Ahead Eagles zag het gat tot de achtste plaats – die recht geeft op het spelen van play-offs voor Europees voetbal – oplopen tot vier punten, terwijl FC Groningen definitief afdaalde naar de Keuken Kampioen Divisie. Wél verzekerde Go Ahead Eagles zich met het behaalde punt van nóg een seizoen in de Eredivisie, waarmee de doelstelling van dit seizoen werd behaald.

Laatste kans op handhaving

Ten opzichte van de overwinning op Fortuna Sittard van twee weken eerder had trainer/coach René Hake zijn ploeg op twee plaatsen gewijzigd. De geblesseerde Evert Linthorst en Rashaan Fernandes moesten de wedstrijd van zondagmiddag aan zich voorbij laten gaan, waardoor Xander Blomme – die in de vorige wedstrijd nog trefzeker was – en Bobby Adekanye aan de aftrap verschenen. Dat FC Groningen voor zijn laatste kans op handhaving vocht, bleek al snel. De ploeg van trainer/coach Dennis van der Ree kwam na amper zes minuten spelen al op voorsprong; de Fin Oliver Antman trok de bal vanaf de rechterflank voor het doel en bracht Ricardo Pepi in stelling. De Amerikaan tekende voor zijn elfde treffer van het seizoen: 0-1. In de 13e minuut wist Go Ahead Eagles voor het eerst gevaarlijk te worden. Oliver Edvardsen nam het Groningse doel onder vuur, maar stuitte op doelman Peter Leeuwenburgh. Het was wederom de Noorse vleugelflitser die even later opnieuw bijna trefzeker was. Ditmaal kopte hij bijna raak met een snoekduik.

Na een half uur voetballen kon er alsnog gejuicht worden in Deventer. Het was aanvoerder Bas Kuipers die de bal knap terug wist te trekken en Willum Willumsson in staat stelde om de trekker over te halen: 1-1. Vier minuten later had de IJslander zich onsterfelijk kunnen maken door de wedstrijd volledig om te draaien. Oog in oog met Peter Leeuwenburgh vond hij de doelman echter op zijn weg. Het betekende dat de kleedkamer werd opgezocht met een gelijke stand.

Leven in de brouwerij

De tweede helft begon aan Eagles-zijde met minder grote kansen dan dat er in de eerste helft genoteerd konden worden. Ook de uitploeg slaagde er niet in om – ondanks de noodzaak om te winnen – een échte vuist te maken in Deventer. Halverwege de tweede helft kwam er weer wat leven in de brouwerij toen Bobby Adekanye besloot om op avontuur te gaan. Met een knappe dribbel passeerde de buitenspeler enkele Groningers, maar hij miste vervolgens het venijn in de afronding, waardoor zijn schot over het doel van Leeuwenburgh ging. Ook Jamal Amofa kreeg nog een kans om Go Ahead Eagles aan de drie punten te helpen. De verdediger wist zichzelf knap vrij te spelen, maar ook hij kon zijn poging niet promoveren tot een doelpunt. Na negentig minuten voetballen besloot scheidsrechter Robin Hensgens om vier minuten blessuretijd toe te kennen. In een ultieme poging van de uitploeg om nog een doelpunt te forceren, ging Peter Leeuwenburgh nog mee naar voren, maar ook dit mocht niet baten. Even later werd er afgefloten in De Adelaarshorst, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met een punt.

Volgende week reist Go Ahead Eagles af naar De Kuip, waar om 16.45 uur wordt afgetrapt tegen Feyenoord. De Rotterdammers kunnen in deze wedstrijd beslag leggen op het landskampioenschap.

Wedstrijdkarakteristieken

Go Ahead Eagles-FC Groningen 1-1 (1-1).

6’ Ricardo Pepi 0-1.

30’ Willum Willumsson 1-1.

Scheidsrechter: Robin Hensgens.

Toeschouwers: 9.711.

Gele kaart: Bas Kuipers (Go Ahead Eagles), Jorg Schreuders, Ricardo Pepi, Luciano Valente, Tomas Suslov (allen FC Groningen).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Jay Idzes, Bas Kuipers; Xander Blomme (72’ Enric Llansana), Philippe Rommens; Bobby Adekanye (90’ Darío Serra), Willum Willumsson, Oliver Edvardsen (62’ Sylla Sow); Isac Lidberg.

FC Groningen: Peter Leeuwenburgh; Jorg Schreuders (69’ Thom van Bergen), Radinio Balker (72’ Matêj Chalus), Mads Sorensen, Nordin Musampa (83’ Joey Pelupessy); Johan Hove; Oliver Antman, Tomas Suslov (83’ Daleho Irandust), Luciano Valente (69’ Florian Krüger), Isak Määttä; Ricardo Pepi.

Fotografie: Erik Pasman