Sport

Go Ahead Eagles blijft onverslaanbaar in Adelaarshorst

Go Ahead Eagles heeft Fortuna Sittard de eerste nederlaag van dit eredivisieseizoen toegebracht. In Deventer waren de Eagles vrijdagavond met 3-0 te sterk voor de Limburgers. Voor Go Ahead, dat de vijfde plaats overneemt van Fortuna, is het al de derde thuiszege dit seizoen.

Of de Deventenaren lang op de vijfde plek zullen blijven, valt te betwijfelen. Woensdag wacht Go Ahead het uitduel in Eindhoven met PSV. Zondag speelt het uit tegen Feyenoord.

Wie voor het seizoen gezegd had dat Go Ahead Eagles-Fortuna Sittard een duel in de subtop van de eredivisie zou zijn, zou op zijn minst vreemd zijn aangekeken. Maar na vier duels stond Go Ahead toch echt knap zevende en Fortuna zelfs vijfde. De Limburgers frustreerden dit seizoen al Feyenoord (0-0) en Ajax (0-0) en waren aan de hand van smaakmaker Alen Halilovic – inmiddels omgedoopt tot Zitterd Wizard – zelfs nog ongeslagen. Go Ahead Eagles kreeg in de openingswedstrijd tegen AZ een oorwassing (5-1), maar won vervolgens met de steun van het immer fanatieke thuispubliek van Volendam (4-1) en Heerenveen (3-2).

Eagles vliegen erin

Ook vrijdagvond leek de ploeg van trainer/coach René Hake vastbesloten het thuispubliek waar voor hun geld te geven en probeerde de bezoekers meteen onder druk te zetten. Dat resulteerde in twee schoten van aanvoerder Bas Kuipers, die zijn 101ste eredivisieduel speelde: met het eerste rollertje had doelman Ivo Pandur geen moeite, maar bij de tweede (een poeier) moest hij alle zeilen bijzetten. Go Ahead bleef aanvallen, zonder echt grote kansen uit te spelen. Fortuna stelde daar weinig tegenover: alleen spits Kaj Sierhuis probeerde het een paar keer, maar mikte telkens naast of over het aluminium.

Mooie combinatie

In de 37ste minuut wist Go Ahead voor het eerst een vloeiende aanval op de mat te leggen en meteen was het ook raak. Bobby Adekanye combineerde met Mats Deijl, liep tegenstander Mitchell Dijks eruit en bediende de Noor Oliver Edvardsen, die de bal simpel in het doel liep. Ook na rust vloog de thuisploeg er vol in tegen Fortuna en had pech toen Victor Edvardsen een voorzet van Kuipers op de paal schoot. Daarna knokte Fortuna zich toch in de wedstrijd, schakelde een paar versnellingen hoger en werd gevaarlijk met schoten van buiten de zestien. Halilovic was twee keer dicht bij de gelijkmaker en de fraaie krul van Deroy Duarte op de binnenkant van de paal had een beter lot verdiend. De aanvalsdrang van Fortuna bood ruimte aan Go Ahead en daarvan profiteerde invaller Sylla Sow. Nadat Wilhelm Willumsson een voorzet van Jakob Breum nog tegen een verdediger had aangekopt, aarzelde Sow niet om de rebound binnen te schieten.

Rommens heeft strafschop niet nodig

Fortuna wist dat het verslagen was. Helemaal toen arbiter Bas Nijhuis vlak voor tijd naar de stip wees, nadat verdediger Guth iets te nadrukkelijk aan de schouder van Philippe Rommens was gaan hangen. De Belg stond al een tijdje klaar om de strafschop te nemen, maar moest toch een paar meter achteruit omdat de VAR had gezien dat de overtreding buiten de zestien meter was gemaakt. Het maakte de Belgische topscorer van de Eagles niets uit. Met een fraaie krul – zijn vierde van het seizoen – zorgde hij voor de 3-0 eindstand. Voor de fans reden om in de slotminuten trainer René Hake liefkozend toe te zingen: “Hake Hake, we worden kampioen!”

Wedstrijdkarakteristieken

Go Ahead Eagles-Fortuna Sittard 3-0 (1-0).

39’ Oliver Edvardsen 1-0.

77’ Sylla Sow 2-0.

89’ Philippe Rommens 3-0.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.

Gele kaart: Rodrigo Guth, Deroy Duarte, Loreintz Rosier, Oguzhan Özyakup (allen Fortuna Sittard).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Gerrit Nauber, Joris Kramer, Bas Kuipers (90+3’ Dean James); Evert Linthorst (86’ Enric Llansana), Philippe Rommens; Bobby Adekanye (69’ Jakob Breum), Willum Willumsson, Oliver Edvardsen (90+3’ Rashaan Fernandes); Victor Edvardsen (69’ Sylla Sow).

Fortuna Sittard: Ivor Pandur; Ivo Pinto (74’ Marko Lazetic), Rodrigo Guth, Dimtrios Siovas, Mitchell Dijks (74’ Rémy Vita); Loreintz Rosier (61’ Oguzhan Özyakup), Deroy Duarte; Iñigo Córdoba (81’ Ragnar Oratmangoen), Alen Halilovic, Tijjani Noslin; Kaj Sierhuis (61’ Mouhamed Belkheir).

Fotografie: Erik Pasman