Sport
‘Elke uitwedstrijd is voor ons weer een puzzel’
door Peter van den Boom
Wie binnen komt lopen op Larenstein, kan gerust de indruk krijgen dat er weinig loos is. Maar schijn bedriegt: de club is erg druk met de voorbereidingen op wat voor veel supporters inmiddels de wedstrijd van het jaar is, de halve finale voor de KNVB-beker tegen PSV op woensdag 26 februari in Eindhoven. Er zijn 1.600 kaarten beschikbaar voor de supporters van Go Ahead Eagles. Miranda van Beijnum van ticketing en supporterscoördinator Jan-Willem Klink zijn fulltime in touw om alles daaromheen organisatorisch in goede banen te leiden. Want er komt nogal wat bij kijken om zoveel mensen naar Eindhoven te vervoeren en natuurlijk ook weer terug.
We ontmoeten elkaar in de sfeervolle ruimte, versierd met foto’s van highlights van de club, waar Jan-Willem kantoor houdt. ‘Klink’ is voor de meeste Eagles-fans een bekende verschijning; hij loopt immers alweer heel wat jaren dagelijks rond bij de club. Sinds 2019 is hij officieel Supporters Liaison Officer, omdat de KNVB een dergelijke functie verplicht heeft gesteld voor elke betaaldvoetbalorganisatie. “Zo’n supporterscoördinator hadden wij dus al veel eerder. Maar ik ben in dienst bij een onafhankelijke organisatie. Want als ik los sta van de club ben ik beter in staat om daadwerkelijk de belangen van de supporters te behartigen.”
Miranda is niet alleen verantwoordelijk voor de ticketverkoop voor alle uitwedstrijden, ze werkt ook af en toe voor de fanshop, is coördinator van de Kidsclub en staat met een groep de selectiespelers privé bij als ze ergens hulp bij nodig hebben. “We hebben een aantal appartementen gehuurd voor spelers. Die komen hier in het begin vaak alleen aan in een voor hen nieuwe omgeving. Soms hebben ze dan even iemand nodig die zich over hen ontfermt. Mijn man hangt ook wel eens bij een speler de gordijnen of een plankje op.”
Uitdaging
Maar liefst 1.600 kaarten aan de man brengen en passend vervoer regelen klinkt als een fikse uitdaging, maar Miranda is wel wat gewend. “De uitwedstrijd tegen FC Utrecht tijdens de play-offs van vorig seizoen was een grotere uitdaging, want daar hadden we maar twee dagen voor. Wat eerst een gecombineerde auto/bus-combi was, moest razendsnel worden omgezet in een buscombi, waarvoor in no time 20 extra bussen nodig waren. Daarna hadden we nog één dag voor de verkoop van 1.200 kaarten. Hard werken, maar het lukte uiteindelijk wel.” Jan-Willem: “Dat was erg druk en hectisch, maar als achteraf blijkt dat alles goed is verlopen en het resultaat is ook nog oké, beleef je daar toch veel voldoening van.”
TCR Raalte
Om elke supporter per bus naar een uitwedstrijd te kunnen vervoeren, schakelt Go Ahead Eagles standaard vervoersmaatschappij TCR uit Raalte in. Miranda: “We hebben een hele prettige samenwerking met TCR. Het is altijd mogelijk om bestelde bussen weer te annuleren; ze denken met ons mee, tot aan de buschauffeurs toe die feeling moeten hebben met de te vervoeren fans en de muziek in de bus. En voor de play-off finalewedstrijd tegen FC Utrecht kon TCR niet voldoende bussen aanleveren. Dan formeer ik een groepsapp met meerdere busmaatschappijen, waarin elke vrije bus kan worden aangemeld. Dan zet ik ‘m direct op het planbord erbij. Overigens zetten we nooit alle bussen tegelijk in de verkoop, om te voorkomen dat we met halflege bussen moeten gaan rijden.”
Veiligheid en loyaliteit
Jan-Willem houdt zich ondertussen op de achtergrond bezig met allerlei supporterszaken rondom de wedstrijd. “Voor de aankomende bekerclash heb je contact met beide clubs, maar ook de politie in Deventer en Eindhoven kijkt mee, en wie weet het landelijke korps. Ook de beide gemeentes zijn erbij betrokken in verband met het afgeven van vergunningen; kortom, er zijn altijd veel partijen betrokken. Maar dat is niet altijd elke supporter duidelijk; die wil gewoon een kaartje voor de wedstrijd, liefst zo snel mogelijk en zonder gedoe.”
Miranda: “Je kunt echter alleen een kaart voor een uitwedstrijd kopen als je een seizoenkaart hebt; anders moet je beschikken over een clubkaart die je als uitkaart moet registreren, inclusief pasfoto. Dat moeten wij ook allemaal regelen. En dan is er nog het systeem met loyaliteitspunten; die krijg je elke keer automatisch als je een kaartje koopt via ons ticketingsysteem voor een uitwedstrijd. Hoe vaker je mee gaat, des te meer je kans maakt op een volgend kaartje. Daar zijn we in 2018 mee begonnen toen we een nieuw ticketingsysteem hebben ingevoerd.”
Jan-Willem: “Voor de wedstrijd tegen PSV hebben we kunnen regelen dat er toch ook 50 auto’s mee mogen. We hebben de lokale autoriteiten erop gewezen dat dat in eerdere gevallen altijd goed is gegaan. Maar daar was wel weer een extra overlegronde voor nodig. Elke uitwedstrijd blijft zodoende maatwerk; dan bekijken we hoe we dit keer de puzzel kunnen leggen.”
De mooiste baan
Jan-Willem: “Je wil het de supporters zo makkelijk mogelijk maken, ze niet lastig vallen met alle info rondom de organisatie, maar mensen zijn tegenwoordig nogal eens ongeduldig. Toch krijgen we veel voor elkaar en dat met een relatief kleine organisatie; diverse clubs in de Keuken Kampioen Divisie hebben meer mensen in dienst dan Go Ahead, terwijl we toch echt zevende staan in de eredivisie.”
Miranda: “Maar het is ook leuk werken. Ik ben hier ooit als supporter begonnen, daardoor heb ik een roodgeel hart. Ik zie het ook niet als werk, maar als iets heel leuks waar ik ook nog voor betaald krijg.”
Jan-Willem: “Deze baan vereist flexibiliteit. Het is zeker geen 9-tot-5 job, maar ik heb de mooiste baan van Deventer en die pakken ze me echt niet af. Dan doe je ook dat stapje extra als dat nodig is voor de club.”