Sport

Go Ahead Eagles balanceert op een flinterdun koord

DEVENTER – Doordat Sam Hendriks opnieuw ‘on fire’ was, kon Go Ahead Eagles de kater van de bekeruitschakeling tegen Fortuna Sittard wegspoelen. De tiende competitietreffer van de topscorer van de Jupiler League bracht de ploeg van trainer Leon Vlemmings vrijdagavond langs jong AZ. Hendriks is in het lopende voetbaljaar niet te houden. De Doetinchemmer maakte vrijdagavond andermaal het verschil. Hij blijft maar scoren. De eredivisie lonkt…

De afgelopen week begon in mineur voor Go Ahead Eagles. Dinsdagavond kende het toernooi om de KNVB beker voor de Deventenaren een voortijdig en roemloos einde. Zonder keeper Sonny Stevens, die een dag eerder de trotse vader was geworden van een dochter, betekende Sittard het eindstation. Fortuna behield met 3-0 duidelijk de overhand. De enkelblessure waarmee Xandro Schenk zich voortijdig moest laten vervangen, deed Go Ahead Eagles extra pijn. Door de in Limburg opgelopen kwetsuur moest de Eagles-aanvoerder verstek laten gaan tegen jong AZ.

 

Ruim zeventig uur later viel aanvankelijk sowieso weinig beterschap te bespeuren. Kranten stonden in de aanloop naar het weekend vol over alle nadelige effecten die de overgang van zomer- naar wintertijd de burger schijnt te berokkenen. Een etmaal voordat de klok daadwerkelijk werd teruggezet, leken de elf spelers die Leon Vlemmings tegen jong AZ het veld in stuurde alvast voorzichtig een voorschot te nemen op de ritmestoornissen die de overgang naar de wintertijd – naar verluidt – met zich meebrengt.

 

De eerste helft deed pijn aan de ogen. In een veel te laag tempo wilde Go Ahead Eagles de beloften van AZ stoppen. De thuisploeg werd gedwongen meer het spel te maken dan een week eerder tegen jong Ajax. Het spel maken beheerst de ploeg van Leon Vlemmings slechts matig. Het ontbeert het huidige Go Ahead Eagles aan kwaliteit en de juiste spelers om een tegenstander z’n wil op te leggen en te domineren. Al neemt deze tekortkoming geenszins weg dat het in de Adelaarshorst moet stormen. Voor eigen publiek behoort Go Ahead Eagles elke willekeurige opponent vanaf het eerste fluitsignaal naar de strot te vliegen. Feit is dat zelfs tegen tegenstanders van het kaliber jong AZ, hoewel dat met eredivisiespelers Bel Hassani, Friday en Dos Santos aan de aftrap verscheen, niets vanzelf gaat.

 

Niets ten nadele van Sam Beukema of Givan Werkhoven; de in de basis opgenomen talenten speelden naar hun mogelijkheden. Maar van Beukema of Werkhoven op de plek van Xandro Schenk of Leon de Kogel gaat Go Ahead Eagles niet beter voetballen. Het voornaamste probleem van Go Ahead Eagles zit op de bank. In geval van blessures of schorsingen kan de technische staf slechts weinig volwaardige Jupiler League-voetballers binnen de lijnen brengen. Om nog maar te zwijgen van talenten die zich in de eredivisie staande zouden kunnen houden, uiteindelijk het niveau dat de clubleiding zegt na te streven. Go Ahead Eagles balanceert daarom op een flinterdun koord.

 

Door de vierde zege uit de laatste vijf competitieduels klom de eredivisiedegradant dan wel naar de zevende plaats, sprankelend voetbal bleef ook tegen de beloften van AZ achterwege. Het kostte vrijdagavond de grootst mogelijke moeite de kort voor rust opgelopen achterstand ongedaan te maken. Pas nadat De Kogel de hardwerkende Werkhoven was komen vervangen, nam de stootkracht voorin toe.

 

Go Ahead Eagles teert op bevliegingen. Al moesten de 7.398 toeschouwers lang wachten alvorens de gelijkmaker uit de lucht kwam vallen. In de zeventigste minuut dook AZ-doelman Nick Olij over een venijnige uithaal van Pieter Langedijk heen: 1-1. Drie minuten later sloeg Hendriks toe. Voor de tiende keer dit seizoen stond de ‘sluipmoordenaar’ op de juiste plaats toen De Kogel hem uit een verre ingooi van La’Vere Corbin-Ong bediende. De winnende goal.

 

Het zal voor Go Ahead Eagles een helse tour worden om de topscorer in de winterse transferperiode binnenboord te houden. Elk doelpunt dat Hendriks scoort maakt de spits gewilder. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Hendriks weer in de eredivisie op doelpuntenjacht gaat. Er leidt nauwelijks twijfel over dat er al kapers op de kust liggen. 

 

Laatste nederlaag bij Telstar in 2008

DEVENTER – Go Ahead Eagles vervolgt de competitie komende vrijdag in Velsen-Zuid. Op de twaalfde speeldag van de Jupiler League mogen de pupillen van Leon Vlemmings een succesvolle kraak proberen te zetten in het Rabobank IJmond stadion bij Telstar.

Statistisch gezien ligt de komende tegenstander Go Ahead Eagles wel. De meest recente zes competitieduels tegen Telstar sloot Go Ahead Eagles stuk voor stuk winnend af. De laatste nederlaag op Sportpark Schoonenberg dateert alweer uit het seizoen 2008-2009. Liefst vier keer mocht de bediener van het scorebord het destijds voor Telstar karakteristieke emmertje omhoog hijsen. Achmed Ahahaoui scoorde de tussentijdse 1-1 voor Go Ahead Eagles. Zelfs het in de ploeg brengen van Marc Overmars voor de Zweed Mathias Ranégie kon de 4-1 nederlaag van de bezoekers uit Deventer niet meer verhinderen.

Het door voormalig Eagles-trainer Mike Snoei getrainde Telstar doet het verrassend goed. Het bekleedt momenteel de vierde positie op de Jupiler League-ranglijst, drie plaatsen boven Go Ahead Eagles en met drie punten meer. Na de afgetekende 4-0 overwinning van afgelopen zondag tegen Almere City FC schopte Telstar het al tot twintig punten, tot stand gekomen door vijf overwinningen, vijf gelijke spelen en pas één nederlaag.