Sport

Een langlaufwedstrijd in klassieke stijl

Zes leden van DSC Nordic Sports, de cross-skate en rolski vereniging uit Diepenveen, zijn afgereisd om deel te nemen aan de 49e Tartu marathon in Estland. Een langlaufwedstrijd over 63km welke afgelegd dient te worden in de klassieke stijl.

Ruim een half jaar geleden werd het plan gemaakt om mee te doen aan deze wedstrijd, nadat één lid in 2022 al mee had gedaan.

Een groep van zeven mensen was gevormd en er werd de afgelopen zes maanden extra getraind met het oog op deze wedstrijd. Een wekelijkse conditietraining op rolski’s en cross-skates is opgezet en daarnaast waren er de gebruikelijke wekelijkse toertochten om kilometers te maken. Van december tot en met januari werd verschillende keren de sneeuw opgezocht om de techniek in de sneeuw bij te schaven.

Helaas heeft er twee weken voor het afreizen iemand moeten afhaken vanwege ziekte. De voorbereiding was hierdoor niet voldoende om met vertrouwen aan de tocht te kunnen beginnen. De overige zes gaan hun best doen om een goed resultaat neer te zetten als enige vertegenwoordigers van Nederland. Zij krijgen concurrentie van deelnemers uit 22 andere landen.

De Tartu marathon kent een lange geschiedenis en is één van de oudste langlaufwedstrijden behorende bij de Worldloppet Ski Federation. Een organisatie met het doel om het langlaufen te promoten middels lange afstandswedstrijden.

Zondag 19 februari vanaf 09:00 uur vertrekken de ongeveer 2600 deelnemers. De deelnemers kunnen gevolgd worden via: https://sportrec.eu/gps/tartu-maraton-2023