Sport

Eagles vermaken publiek met verdiende zege op sc Heerenveen

Feest in De Adelaarshorst zaterdagavond, want Go Ahead Eagles heeft thuis met 3-2 gewonnen van sc Heerenveen. Door de dikverdiende zege heeft de ploeg uit Deventer nu evenveel punten als de Friese ploeg (zes). Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor de deze week overleden oud-doelman Jan Jongbloed.

De Eagles, die in de eerste twee duels drie punten hadden verzameld, hadden de bal al na amper twee minuten in het Friese net liggen. Een van de twee Edvardsens van de thuisploeg, Victor, schoot de bal al bij de eerste kans raak. Alleen zette de VAR een streep door zijn doelpunt, omdat de Zweed met een schouder buitenspel stond. Maar bij de pakken neer zitten, deed de thuisploeg niet.

Na twintig minuten werd een ingestudeerde hoekschop van Go Ahead Eagles perfect uitgevoerd. De bal werd teruggelegd op Eagles-captain Bas Kuipers, die op de rand van het strafschopgebied klaarstond om de bal binnen te schuiven. Daardoor was keeper Andries Noppert, die vrijdag zijn contract verlengde bij sc Heerenveen, geklopt: 1-0. Twee minuten later had ook de tweede treffer al in het net kunnen liggen, maar Victor Edvardsen kon een individuele actie van Willum Willumsson niet bekronen met een treffer.

De thuisploeg bleef overduidelijk de betere en het was wachten op de 2-0. Die kwam er nog voor de rust. Oliver Edvardsen speelde zichzelf met een fraaie actie helemaal vrij, maar werd vervolgens gevloerd door Heerenveen-back Hussein Ali. Scheidsrechter Van der Laan wees resoluut naar de stip en Philippe Rommens schoot de bal hard door het midden. Het was zijn derde goal in drie wedstrijden.

Harde tackle bestraft met rood

Heerenveen kwam wel terug in de wedstrijd, maar eigenlijk lag dat meer aan Eagles-doelman Jeffrey de Lange. De keeper kwam zijn doel uit voor het vangen van een voorzet, maar kwam daarbij in botsing met Heerenveen-spits Nicolaescu. De Lange liet de bal los en Charlie Webster tikte de bal in een open doel. Protesten ten spijt werd het doelpunt toegekend: 2-1.

De Friezen hadden daardoor nog enigszins hoop op een goede afloop van de wedstrijd in Deventer, maar die hoop werd al snel de grond in geboord door doelpuntenmaker Webster. Een veel te onbesuisde actie op de enkels van Evert Linthorst leverde hem een rode kaart op, zo moest Heerenveen door met tien man.

De 3-1 liet dan ook niet lang op zich wachten, al hielp Heerenveen ook daar weer bij. Syb van Ottele liet de bal veel te makkelijk van zijn voet afsnoepen door Victor Edvardsen, die de bal panklaar kon neerleggen voor Sylla Sow. De ingevallen spits stond nog geen zes minuten op het veld, toen hij de derde Eagles-treffer op het bord zette.

De thuisploeg liet vervolgens na om nog meer doelpunten te maken en Heerenveen kreeg het zelfs voor elkaar om nog een tweede treffer te maken. Osame Sahraoui kon van dichtbij scoren. Dat zorgde nog voor enige hoop en Noppert kreeg nog de mogelijkheid om twee keer mee naar voren te gaan, maar het bleef bij 3-2.

Zo was het publiek in Deventer tevreden en begeleidde het de spelers onder groot applaus naar de kleedkamer.

Wedstrijdkarakteristieken

Go Ahead Eagles-sc Heerenveen 3-2 (2-1).

22’ Bas Kuipers 1-0.

39’ Philippe Rommens 2-0 (strafschop).

45+2’ Charlie Webster 2-1.

66’ Sylla Sow 3-1.

87’ Osame Sahraui 3-2.

Rode kaart: 58’ Charlie Webster (sc Heerenveen).

Gele kaart: Jamal Amofa, Victor Edvardsen, Bas Kuipers (allen Go Ahead Eagles).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Joris Kramer, Bas Kuipers; Evert Linthorst, Philippe Rommens (46’ Enric Llansana); Jakob Breum (60’ Thibo Baeten), Willum Willumsson, Oliver Edvardsen (60’ Sylla Sow); Victor Edvardsen.

sc Heerenveen: Andries Noppert; Hussein Ali (80’ Denzel Hall), Syb van Ottele, Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert; Luuk Brouwers (80’ Daniel Karlsbakk), Anas Tahiri (46’ Pelle van Amersfoort); Ché Nunnely (64’ Osame Sahraoui), Simon Olsson (64’ Espen van Ee), Charlie Webster; Ion Nicolaescu.