Sport

Eagles supporteren jonge lezers

DEVENTER – Het is nu een keertje andersom, de spelers van Go Ahead Eagles zijn de supporters. Voor wie ze zijn? Voor alle kinderen die lezen en in het bijzonder de leerlingen van groep 5 van vijftien basisscholen in Deventer die meedoen aan het leesbevorderingsprogramma Scoor een Boek!

De coaches zijn de leesspecialisten van de Bibliotheek Deventer. Ze geven tips en trucs en adviseren leuke boeken. Samen met de leraren zorgen ze ervoor dat de kinderen in topconditie zijn om de komende tien weken zoveel mogelijk boeken te scoren. De gedachte achter Scoor een Boek! is dat het bij lezen net zo gaat als bij voetballen. Hoe meer je traint, hoe beter je het kunt, hoe leuker het wordt. Soms is het lastig om je er toe te zetten een boek te pakken. Dan is het fijn als je wordt aangemoedigd.

“Toen Go Ahead Eagles vier jaar geleden werd gevraagd om supporter voor de kinderen te zijn, hebben ze daar volmondig ja op gezegd”, aldus Marike Rienstra, leesconsulent van de Bibliotheek Deventer. Ze ervaart de samenwerking als heel prettig. Dit jaar staan Elmo Lieftink en Maël Corboz centraal in de campagne. Samen acteren ze in twee video’s. Jenthe Mertens vergezelde Maël bij de officiële aftrap van Scoor een Boek! bij Kindcentrum Het Palet. Op woensdag 19 februari komt Maël naar de Bibliotheek Centrum voor een Meet & Greet. “Kinderen vinden het fantastisch dat ze worden aangemoedigd door spelers van Go Ahead. Sommigen weten alles van hun helden, maar ze zijn allemaal trots op de thuisclub.”

Pak zelf een boek

Het rood-geel is de komende tien weken in alle vestigingen van de Bibliotheek Deventer te zien. “We hebben een aantal voetballers gevraagd om op de foto te gaan met hun favoriete boek”, zegt Rienstra. “Het zal je niet verbazen dat veel van die verhalen over voetbal gaan. De biografieën van Cruijff en Van der Gijp zul je vaak terugzien.” Dat het boeken voor volwassenen zijn is helemaal niet verkeerdn aldus de leesconsulent. Want goed voorbeeld doet goed volgen. “Wil je je kind aan het lezen krijgenn dan is het verstandig om als ouder af en toe zelf een boek te pakken. Op je telefoon de laatste nieuwtjes doornemen is echt iets anders dan een lange tekst lezen. Een boek leert je concentreren en verbanden te leggen. Daarnaast is het natuurlijk verschrikkelijk leuk om je te verliezen in spannende, grappige of ontroerende verhalen.”

Thuiseditie

Scoor een Boek! is er niet alleen voor de deelnemende scholen. Er is een speciale thuiseditie voor gezinnen. Bij alle vestigingen van de Bibliotheek Deventer kun je een poster halen. Voor elke 15 minuten die je leest kleur je een shirtje in. Wie voor 1 april 2020 de poster inlevert maakt kans op kaartjes voor de wedstrijd van Go Ahead Eagles tegen Telstar op 13 april. Meer informatie staat op www.bibliotheekdeventer.nl/scooreenboek. (Foto: Jeffrey Hurenkamp)