Sport

Eagles snoepen op karakter Ajax een punt af

In de laatste wedstrijd van Eredivisie-speelronde 12 heeft Go Ahead Eagles zondagavond in de Johan Cruijff ArenA met 0-0 gelijkgespeeld tegen Ajax. De ploeg van trainer/coach Kees van Wonderen stond als een huis, waardoor de Amsterdammers niet langs de rood-gele muur konden komen.

De Amsterdammers hadden in de beginfase het meeste balbezit, maar de grootste kans in het eerste kwartier was voor Go Ahead Eagles. In de negende minuut kreeg Giannis Botos alle ruimte om op te stomen richting het doel van Remko Pasveer. In plaats van zelf te schieten, probeerde de Griek tevergeefs een medespeler te bereiken, waardoor de kans verkeken was.

Halverwege de eerste helft drong Ajax wat meer aan, wat tot (geblokte) schoten van Edson Alvarez en Antony leidde. Ook een ‘kniebal’ van Sébastien Haller – op aangeven van Dusan Tadic – ging over het doel van Warner Hahn. Na ruim een half uur spelen was het Gerrit Nauber die voor opluchting zorgde na een hachelijk moment voor het Eagles-doel. Een minuut later was het aan Warner Hahn om zich te onderscheiden door een schot uit de draai van Dusan Tadic te keren. Omdat kort voor rust ook een afstandsschot van Tadic over de rood-gele veste zeilde, gingen beide teams rusten met de brilstand op het scorebord.

Compact
In de tweede helft was hetzelfde spelbeeld te zien als in het eerste bedrijf: Ajax had veelvuldig balbezit en ging op zoek naar een bres in de Eagles-defensie, terwijl Go Ahead Eagles compact speelde en dreigend probeerde te zijn in de omschakeling. Het leidde in de 53ste minuut tot een afstandsschot van Jurriën Timber, dat naast het doel stuiterde. Dreiging van Eagles-zijde was er in de 65ste minuut. Koud in het veld soleerde Marc Cardona zich een weg richting het Ajax-doel, waar Remko Pasveer de doelpoging van de Spanjaard in twee instanties klemvast had.

Een minuut nadat Ryan Gravenberch een vrije schietkans over had geschoten, hield Warner Hahn zijn team in de wedstrijd met een katachtige reflex. Lisandro Martinez schoot de bal richting de uiterste hoek, maar de Eagles-doelman keerde de bal met een uiterste krachtsinspanning. In de 76ste minuut had Go Ahead Eagles het geluk aan zijn zijde. Davy Klaassen kon een voorzet vanaf de linkerkant vrij inkoppen, maar de Ajax-middenvelder raakte de paal. Met het nodige kunst- en vliegwerk hield de Deventer ploeg vervolgens het doel schoon, wat uiteindelijk een doelpuntloos gelijkspel als resultaat had. Het is het eerste punt dat Go Ahead Eagles ooit behaald heeft bij Ajax sinds de oprichting van de Eredivisie.

 

Ajax-Go Ahead Eagles 0-0 (0-0).

Scheidsrechter: Dieperink.

Gele kaart: Lisandro Martinez, Edson Alvarez (beiden Ajax), Boyd Lucassen (Go Ahead Eagles).

Ajax: Remko Pasveer; Jurriën Timber (70′ Perr Schuurs), Edson Alvarez (63′ Ryan Gravenberch), Davy Klaassen (80′ Danilo), Noussair Mazraoui, Daley Blind, Mohammed Kudus (63′ Mohamed Daramy), Lisandro Martinez; Antony (80′ David Neres), Sébastien Haller, Dusan Tadic.

Go Ahead Eagles: Warner Hahn; Boyd Lucassen, Gerrit Nauber, Joris Kramer, Bas Kuipers; Mats Deijl, Philippe Rommens, Luuk Brouwers; Iñigo Córdoba (82′ Isac Lidberg), Giannis Botos (62′ Marc Cardona), Ragnar Oratmangoen.

Foto’s: Erik Pasman