Sport

Eagles slikt bittere pil tegen Sparta

Go Ahead Eagles is zondagmiddag tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen in Rotterdam. Het Sparta van trainer/coach Maurice Steijn hield de drie punten in eigen huis door doelpunten van Vito van Crooij en Tobias Lauritsen. Een bittere pil voor de ploeg van oefenmeester René Hake, die de overwinning tegen NEC graag een goed vervolg had gegeven in de competitie.

Door een 1-0 nederlaag tegen ADO Den Haag kwam het bekertoernooi donderdagavond al ten einde voor Go Ahead Eagles. In het Bingoal Stadion was het elftal van trainer/coach Dick Advocaat door een doelpunt van Joël Zwarts de gelukkige winnaar. De Deventenaren hoopten op een vlot herstel bij Sparta op Het Kasteel, maar het ging dus opnieuw mis.

De start van de wedstrijd was op zijn zachtst gezegd ongelukkig te noemen voor Go Ahead Eagles. Een voorzet vanaf de rechterkant van Sparta werd niet goed verdedigd door de Eagles-defensie, waarna de bal bij de tweede paal pardoes voor de voeten van Vito van Crooij belandde. Voor de vleugelaanvaller was het vervolgens een koud kunstje om af te ronden: 1-0.

De eerste grote kans voor Go Ahead Eagles viel te noteren in minuut 27 van de wedstrijd. Een goede voorzet van Philippe Rommens werd door Gerrit Nauber richting het doel van Sparta gekopt, maar doelman Nick Olij wist de bal met een uiterste krachtsinspanning uit de verre hoek te plukken. Zo’n tien minuten voor rust was er sprake van een discutabel moment, toen Bobby Adekanye onreglementair gevloerd leek te worden in het zestienmetergebied. Scheidsrechter Jeroen Manschot wuifde dit echter resoluut weg, waardoor de bal niet op elf meter mocht worden gelegd. Een 1-0 ruststand was hiervan dus het gevolg.

Boomlang

De tweede helft begon met één wissel aan de zijde van Go Ahead Eagles. Evert Linthorst werd binnen de lijnen gebracht, waar Xander Blomme op zijn beurt achterbleef in de kleedkamer. Deze wissel sorteerde al vrij snel effect voor de ploeg van René Hake. Het was de ingevallen Evert Linthorst die Isac Lidberg op de rand van het zestienmetergebied wist te vinden. De Zweed legde de bal vervolgens panklaar voor Finn Stokkers, die met een knap schot de verre hoek wist te vinden: 1-1. Lang kon er echter niet worden genoten van de gelijkmaker. Het was de boomlange Tobias Lauritsen die boven iedereen uittorende en vervolgens knap raakt wist te koppen: 2-1.

Het scheelde niet veel of de thuisploeg wist de voorsprong ook al snel te verdubbelen. Twee achtereenvolgende kansen van Sparta werden echter gekeerd door Jeffrey de Lange. In een poging om de gelijkmaker te forceren bracht René Hake nog enkele aanvallende krachten binnen de lijnen met Sylla Sow, Rashaan Fernandes en Jahnoah Markelo. Het mocht echter niet meer baten voor Go Ahead Eagles, dat na 95 minuten voetbal met lege handen van het veld stapte.

Wedstrijdstatistieken

Sparta Rotterdam-Go Ahead Eagles 2-1 (1-0).

4’ Vito van Crooij 1-0.

54’ Finn Stokkers 1-1.

58’ Tobias Lauritsen 2-1.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot.

Gele kaart: Jonathan de Guzman (Sparta Rotterdam), Isac Lidberg, Jamal Amofa, Jay Idzes (Go Ahead Eagles).

Sparta Rotterdam: Nick Olij; Shurandy Sambo, Dirk Abels, Adil Auassar, Micha Pinto (62’ Aaron Meijers); Jonathan de Guzman (71’ Jeremy van Mullem), Joshua Gaston Kitolano; Younes Namli (71 ’Koki Saito), Arno Verschueren, Vito van Crooij; Tobias Lauritsen (85’ Mike Eerdhuijzen).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa (74’ Rashaan Fernandes), Gerrit Nauber, Fredrik Oppegard (74’ Jahnoah Markelo); Xander Blomme (46’ Evert Linthorst), Jay Idzes, Philippe Rommens (83’ José Fontán), Bobby Adekanye (83’ Sylla Sow); Isac Lidberg, Finn Stokkers.

Fotografie: Erik Pasman