Sport

Eagles laat zege in slotfase glippen

Go Ahead Eagles heeft zichzelf zondag geen goede dienst kunnen bewijzen in Nijmegen. In de blessuretijd zorgde Philippe Sandler met een kopbal voor de gelijkmaker. Lang leek Go Ahead Eagles er bij NEC met de drie punten vandoor te gaan en een belangrijke stap te zetten op de ranglijst. Het punt betekent wél dat de ongeslagen reeks wordt uitgebreid naar zes competitieduels.

Het bezoekje aan Nijmegen betekende de derde wedstrijd in één week tijd voor de ploeg van trainer/coach René Hake. Na een 1-1 gelijkspel tegen SC Heerenveen werd afgelopen woensdag met 3-1 gewonnen van Helmond Sport in de TOTO KNVB Beker. Vergeleken met het duel tegen de Friezen vielen er twee wijzigingen te noteren aan Go Ahead Eagles-zijde. Enric Llansana en Bas Kuipers werden vervangen door de teruggekeerde Evert Linthorst en José Fontán.

Goede slalom

NEC schoot voor het eigen publiek uit de startblokken. Al na drie minuten keek Go Ahead Eagles tegen een achterstand aan door een doelpunt van Oussama Tannane. De creatieve middenvelder passeerde na een goede slalom de Deventer defensie en schoot de bal achter doelman Jeffrey de Lange. Lang kon NEC niet genieten van de voorsprong; het was Isac Lidberg die in de negende minuut raak wist te koppen op aangeven van José Fontán. In de 25e minuut kreeg Magnus Mattsson een opgelegde kans voor de 2-1, maar de aanvaller schoot de bal over het doel van Jeffrey de Lange. De rust naderde met een gelijke stand, maar daar dacht Bobby Adekanye anders over. De aanvaller hield zich sterk en schoot de bal in de verre hoek achter Jasper Cillessen: 1-2. Door het doelpunt van Bobby Adekanye werd de kleedkamer opgezocht met een 1-2 voorsprong.

Opluchting

De tweede helft begon voortvarend voor Go Ahead Eagles. Het was Oliver Edvardsen die de marge wist te verdubbelen voor de uitploeg: 1-3. Even leek de VAR daar nog een stokje voor te steken vanwege vermeend buitenspel. Tot opluchting van Go Ahead Eagles wees de scheidsrechter even later alsnog naar de middenstip, waardoor de handen nogmaals de lucht in konden. Het was NEC dat nu geforceerd werd om de aanval te zoeken. In de persoon van Landry Dimata kreeg de thuisploeg een kwartier voor tijd de uitgelegen kans om de aansluitingstreffer binnen te koppen. Zijn kopbal vloog echter over het doel van Jeffrey de Lange. Toch lukte het NEC om de wedstrijd spannend te maken. Magnus Mattsson was scherp en schoot de rebound binnen: 2-3.

Slotoffensief

Een slotoffensief werd ingezet op jacht naar de gelijkmaker en de ploeg van René Hake deed er dan ook alles aan om de drie punten over de streep te trekken. Sylla Sow kreeg in de 90e minuut dé kans om de wedstrijd te beslissen. De aanvaller ging langs Cillessen op en probeerde de bal van een meter of twintig binnen te schieten, maar Lasse Schöne voorkwam een doelpunt. In de allerlaatste seconde ging het alsnog mis. Een voorzet van Oussama Tannane belandde pardoes op het hoofd van Philippe Sandler, die knap raakt wist te koppen. Direct hierna floot scheidsrechter Danny Makkelie voor het einde van de wedstrijd.

Wedstrijdstatistieken

NEC Nijmegen-Go Ahead Eagles 3-3 (1-2).

3’ 1-0 Oussama Tannane.

9’ 1-1 Isac Lidberg.

41’ 1-2 Bobby Adekanye.

50’ 1-3 Oliver Edvardsen.

78’ 2-3 Magnus Mattsson.

90+5 3-3 Philippe Sandler.

Scheidsrechter: Danny Makkelie.

Toeschouwers: 12.500.

Gele kaart: Iván Márquez, Oussama Tannane, Souffian El Karouani (allen NEC).

NEC Nijmegen: Jasper Cillessen; Bart van Rooij, Iván Márquez (84’ Ilias Bronkhorst), Terry Lartey Sanniez (46’ Elayis Tavsan), Calvin Verdonk (75’ Philippe Sandler), Souffian El Karouani, Lasse Schöne ©, Oussama Tannane, Magnus Mattsson, Pedro Marques (62’ Landry Dimata), Mikkel Duelund (62’ Ibrahim Cissoko).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl ©, Jamal Amofa, Jay Idzes, José Fontán, Evert Linthorst (84’ Enric Llansana), Philippe Rommens, Bobby Adekanye (71’ Martijn Berden), Willum Willumsson, Isac Lidberg (84’ Sylla Sow), Oliver Edvardsen (90’ Gerrit Nauber).

Fotografie: Erik Pasman