Sport

Eagles houden voor vierde keer op rij stand tegen Ajax

Wéér lukte het Go Ahead Eagles zondagmiddag: ongeslagen blijven tegen Ajax. Op deze frisse – maar bovenal zonnige – zondagmiddag kwam geen van beide ploegen tot scoren. Een bomvolle Adelaarshorst zag de ploeg van trainer/coach René Hake tot het uiterste gaan om een resultaat te halen. Én met succes! Door dit belangrijke gelijkspel komt Go Ahead Eagles op een puntentotaal van dertig en settelt het zich bovenaan in het rechterrijtje van de Eredivisie.

Ten opzichte van de knappe overwinning in Utrecht – twee weken geleden – besloot René Hake zijn basiselftal op één plek te wijzigen. Oliver Edvardsen – die aan het begin van de week nog lichte pijntjes had – begon vanaf de bank. Zijn plaats werd ingenomen door Willum Willumsson. Na een maandenlange revalidatie keerde ook Bas Kuipers terug in de wedstrijdselectie, een mooi moment voor de aanvoerder.

Vol energie

Een aantal minuten later dan gepland zette scheidsrechter Sander van der Eijk de wedstrijd in gang in een uitverkochte Adelaarshorst. Dat Go Ahead Eagles er volle bak tegenaan zou gaan werd al snel duidelijk. De thuisploeg speelde vol energie met druk op de tegenstander. De eerste écht grote kans van de wedstrijd kwam dan ook op naam van Go Ahead Eagles. Slordig balverlies op het Amsterdamse middenveld leidde een counter in voor de thuisploeg. Isac Lidberg werd weggestuurd in de diepte en zag Finn Stokkers vrijstaan. Zijn inzet werd ternauwernood gekeerd door de rechtervoet van Gerónimo Rulli. Ajax leek hierdoor even te zijn wakker geschud en kreeg vlak daarna twee kansjes. De Eagles-defensie stond echter goed op te letten en weerhield de Amsterdammers van scoren. In minuut 32 leek Ajax dan tóch op voorsprong te komen na een rake kopbal van Mohammed Kudus. De grensrechter constateerde echter buitenspel, waardoor de 0-0 tussenstand op het scorebord bleef staan.

Go Ahead Eagles kreeg voor rust nog één grote mogelijkheid via Isac Lidberg. Hoog druk zetten leverde balverlies op van rechtsback Jorge Sánchez. Lidberg probeerde de Ajax-goalie daarna vanuit een lastige hoek te passeren, maar slaagde daar jammerlijk genoeg niet in. Dit betekende dat de kleedkamer werd opgezocht met een 0-0 tussenstand.

Strijdlust

René Hake en Ajax-coach John Heitinga besloten om met dezelfde elftallen aan de tweede helft te beginnen. Tot net zoveel spektakel als in het eerste bedrijf leidde dit echter nog niet direct. De strijdlust werd echter wel doorgetrokken door de thuisploeg. Ajax had echter het meeste balbezit, maar wist ook bar weinig te creëren. In de zeventigste minuut was het Davy Klaassen die maar eens van afstand de trekker besloot over te halen. Eagles-keeper Jeffrey de Lange bleef echter gefocust en hield zijn doel schoen.

In een verwoede poging om de drie punten alsnog mee naar Amsterdam te nemen, bracht Heitinga met Bergwijn, Lucca en Conceição nog enkele aanvallende krachten binnen de lijnen. Het mocht echter niet baten voor Ajax, want grote kansen vielen er niet meer te noteren. In de blessuretijd van de wedstrijd viel er nog een mooi moment te noteren. Bas Kuipers keerde na een maandenlange revalidatie terug op het veld. De Adelaarshorst verwelkomde hem met luid applaus en gejuich. Even later floot Sander van der Eijk voor het einde van de wedstrijd. Het betekende de vierde wedstrijd op rij dat Go Ahead Eagles ongeslagen blijft tegen de Amsterdammers!