Sport

Eagles hengelen eerste driepunter binnen

De eerste punten van het seizoen zijn binnen! FC Volendam werd vrijdagavond met 2-3 verslagen in het eigen Kras Stadion. Aanvoerder Bas Kuipers nam Go Ahead Eagles bij de hand met twee doelpunten in de slotfase van de wedstrijd.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er positief nieuws te melden vanuit de ziekenboeg. Gerrit Nauber, Martijn Berden, Jamal Amofa en Willum Willumsson konden na blessureleed weer plaatsnemen op de bank. Ook nieuweling Federico Mattiello was voor de eerste keer op het wedstrijdformulier te vinden. Ten opzichte van één week eerder besloot trainer/coach René Hake om geen wijzigingen door te voeren in de basiself.

Spekgladde mat

Go Ahead Eagles leek in het begin van de wedstrijd moeite te hebben om mee te gaan in het spel van de thuisploeg. Op een spekgladde kunstgrasmat nam FC Volendam het initiatief. Dit leidde dan ook direct tot de eerste grote kans van de wedstrijd, toen Robert Mühren de bal voor het inschieten kreeg. De spits raakte de bal echter niet goed en mikte over het doel van Jeffrey de Lange. De eerste waarschuwing was dus een feit voor de ploeg van René Hake.

Het eerste kansje aan Eagles-zijde viel te noteren in minuut 22 van de wedstrijd. Een rush van Oliver Edvardsen door de as van het veld eindigde met een laag schot in de handen van doelman Stankovic. Eén minuut later was het wél raak voor Go Ahead Eagles. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van Bobby Adekanye, die geen seconde twijfelde en met de binnenkant van de voet besloot uit te halen: 0-1. Tien minuten later werd de score echter al gelijkgetrokken. De behendige Carel Eiting wist de bal vanaf zestien meter op prachtige wijze achter Jeffrey de Lange te mikken: 1-1. Met deze gelijke stand konden beide ploegen na 45 minuten de kleedkamers opzoeken.

Scherp begin

De tweede helft begon met een wissel aan de kant van Go Ahead Eagles. Jamal Amofa kwam in het veld voor centrale verdediger Justin Bakker. FC Volendam begon scherp aan de tweede helft. Binnen de minuut resulteerde dit in een doelpoging van de thuisploeg. Robert Mühren zag zijn schot echter in het zijnet belanden. In het vervolg van de tweede helft golfde het spel grotendeels op en neer. Een puntje voor beide ploegen leek dan ook het logische gevolg te worden. Aan dit idee leek Bas Kuipers in minuut 77 van de wedstrijd een einde te brengen. De aanvoerder kreeg de bal vanuit een scrimmage plotseling voor zijn voeten en wist te bal achter de FC Volendam-goalie te werken: 1-2. Dit betekende tevens het eerste Eredivisiedoelpunt van de linksback in 119 duels. Om het verhaal helemaal compleet te maken, besloot Kuipers om amper vijf minuten later nógmaals een doelpunt achter zijn te zetten. Met een schitterende halve omhaal wist hij de voorsprong voor Go Ahead Eagles te vergroten: 1-3.

Slotoffensief

Een slotoffensief van FC Volendam volgde. De écht grote kansen leken echter uit te blijven voor de ploeg van Wim Jonk, totdat Robert Mühren diep in de slotfase de spanning wist terug te brengen: 2-3. Als slot op de deur bracht René Hake met Gerrit Nauber nog een extra verdediger binnen de lijnen. Toen scheidsrechter Richard Martens na ruim zeven minuten blessuretijd voor het einde van de wedstrijd floot, waren de eerste punten van dit seizoen dan eindelijk een feit. De drie punten gingen mee terug in de bus naar Deventer.

Wedstrijdstatistieken

FC Volendam-Go Ahead Eagles 2-3 (1-1).

23’ Bobby Adekanye 0-1.

31’ Carel Eiting 1-1.

77’ Bas Kuipers 1-2.

82’ Bas Kuipers 1-3.

90+7’ Robert Mühren 2-3.

Scheidsrechter: Richard Martens.

Toeschouwers: 6.450.

Gele kaart: Benaissa Benamar, Gaetano Oristanio, Derry John Murkin (allen FC Volendam), Jay Idzes, Evert Linthorst (beiden Go Ahead Eagles).

FC Volendam: Filip Stankovic; Derry John Murkin, Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar (59’ Walid Ould-Chikh), Brian Plat; Damon Mirani, Gaetano Oristanio (74’ Ibrahim El Kadiri), Carel Eiting; Daryl van Mieghem (70’ Henk Veerman), Robert Mühren, Bilal Ould-Chikh.

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jay Idzes, Justin Bakker (46’ Jamal Amofa), Bas Kuipers; Enric Llansana (14’ Sylla Sow/90+7’ Gerrit Nauber), Philippe Rommens, Evert Linthorst; Bobby Adekanye (70’ Willum Willumsson); Isac Lidberg, Oliver Edvardsen (88’ Federico Mattiello).

Fotografie: Erik Pasman