Sport

Dutchess of the Sea klaar voor zwaarste roeitocht ter wereld

Het team Dutchess of the Sea, met van links naar rechts Désirée, Bela, Remke en Astrid. (Foto: Marcel de Graaf)

Foto: Marcel de Graaf

Voor Bela Evers (52) uit Tonden en haar roeiteam Remke van Kleij (58), Astrid Janse (54) en Désirée Kranenborg (53) uit Deventer, komt het vertrek nabij. Dit vrouwenteam doet mee aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge – The World’s Toughest Row. Op zaterdag 12 december starten zij met twintig andere internationale teams aan een race van 4800 kilometer roeien over de Atlantische Oceaan: van Canarisch eiland La Gomera naar het Caribische eiland Antigua. Nooit eerder werd dit door een Nederlands vrouwenteam gedaan.

Wat Dutchess of the Sea te wachten staat, is een tocht van circa 50 dagen roeien. In een routine van steeds 2 uur roeien, 2 uur rusten, wisselen de vrouwen elkaar in duo’s af. In de rusttijd wordt er gegeten, geslapen en is er enige ruimte voor verzorging. Zeewater wordt omgezet in drinkwater en in plaats van een WC is er een emmer aan boord. Naast spierpijn en blaren, krijgen roeiers jaarlijks te maken met metershoge golven, storm en kapseizen. Remke vertelt: “Soms denk ik wel even: waar heb ik nou ‘ja’ tegen gezegd?! Maar hoe het precies zal zijn is niet voor te stellen. Dat moeten we gaan beleven. Ik heb vertrouwen in de organisatie, onze voorbereiding en vooral in elkaar. We zijn echt een goed team geworden.”

Vijfde teamlid

Op woensdag 2 december vliegt het team naar vertrekplaats San Sebastián de la Gomera. Daar worden de laatste controles uitgevoerd bij hun knalroze oceaanroeiboot Liberty: een prachtige verschijning, waarmee ze zeker zullen opvallen. Liberty werd eind oktober al verscheept, volgepakt met vriesdroogmaaltijden, apparatuur, reddingsvesten en overige uitrusting. Désirée: “Door corona heeft het ons moeite gekost Liberty naar Nederland te krijgen. Toen we haar in mei eindelijk hadden, hebben we bijna elke dag met haar getraind. Ze is echt ons vijfde teamlid geworden.”

De afgelopen twee jaar bereidden de vrouwen zich fysiek en mentaal voor, met onder andere coachingsessies, een EHBO-cursus en tochten op het IJsselmeer en de Noordzee. Ondanks het onstuimige laatste jaar – met alle belemmeringen rondom corona – bleven de vrouwen gefocust op de start. In deze laatste fase is samen met Petra Post, voormalig schipper en nautisch meteoroloog, ook de best mogelijke route bepaald. De strategie is afgestemd op de tochten van succesvolle teams in voorgaande jaren. Via een satelliettelefoon houdt het team onderweg contact met Petra over weersverwachtingen en routekeuzes. Astrid: “De route is een leidraad. We zullen moeten zien wat we tegenkomen, maar het biedt houvast. Hoewel winnen niet ons hoofddoel is, ga ik er wel voor. Het is toch een race!”

Strijd voortzetten

Andere doelen die belangrijk zijn voor Dutchess of the Sea zijn ALS Nederland en Plastic Soup Foundation. Voor beide doelen wordt geld opgehaald, waarmee het team roeit voor ‘people and planet’. Dankzij lokale en internationale sponsoren is het streefbedrag voor deelname aan de wedstrijd gehaald, maar voor deze goede doelen blijven de vrouwen geld inzamelen. Astrid: “Beide doelen zijn belangrijk, maar dat we voor ALS roeien komt van dichtbij. Van Dania, de zus van een goede vriendin. Zij vocht drie jaar lang tegen deze spierziekte, maar het is een gevecht dat je als patiënt niet winnen kan. Onze mascotte – een paars konijn – staat symbool voor haar en gaat mee de oceaan op. Die zal ons aan haar doen denken en alle positiviteit, vastberadenheid en moed die ze ons heeft gegeven. Met het bedrag dat we ophalen kunnen wij haar strijd voortzetten.” Bela knikt: “Wat wij gaan doen, daar heb je spierkracht voor nodig. Het besef dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is, heeft mij echt geraakt. Van daaruit wil ik ook tegen anderen zeggen: heb je de kans om een geweldig avontuur als dit aan te gaan, grijp die dan!”

Op 12 december vaart Dutchess of the Sea dus het avontuur tegemoet. Naast zwaar weer, pijn en blaren zullen ze onderweg ook walvissen, dolfijnen, prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen tegenkomen. Vanaf hun boot delen ze foto’s en video’s op Facebook, zodat iedereen thuis hun reis kan volgen.