Sport

DSC Nordic Sports viert jubileum met gratis clinics

Op zaterdag 23 oktober viert DSC Nordic Sports het 10-jarige jubileum. Iedereen is welkom om deze heuglijke mijlpaal mee te vieren. Leden van de club staan klaar om iedereen die dat wil de gelegenheid te geven kennis te maken met het cross-skaten of rolskiën tijdens gratis clinics. Om 15.00 en 16.00 uur kan men de eerste meters maken op cross-skates en rolski’s op Sportpark Keizerslanden, Borgelerdijk 3 in Deventer. Inloop voor de clinics is vanaf 14.00 uur.

“Cross-skaten en rolskiën lijken beide op langlaufen, maar in plaats van glijden in de sneeuw, rol je op wieltjes op verharde of onverharde paden. Ben je sportief en op zoek naar een nieuwe uitdaging, dan biedt de clinic een leuke manier om te ervaren of het wat is voor jou. Kom langs en probeer het uit!”

Ontstaan
De oprichter van de club, Menno Faber, verbleef rond zijn 20ste in Noorwegen. Voor Noren is langlaufen als fietsen voor Nederlanders. Bij terugkomst in Nederland besloot Menno, bij gebrek aan sneeuw, reisleider te worden van langlaufreizen. Tijdens een van die reizen kwam hij in contact met een importeur van cross-skates. In 2006 testte Menno uit of cross-skaten op Nederlandse fietspaden een gelijkwaardige alternatief is voor langlaufen. Dat beviel zo goed dat Menno cursussen is gaan geven. Na zijn verhuizing naar Diepenveen ontstond in de loop van vier jaar een groep die wel eens samen een toertocht reed. Bij Menno en een aantal voormalige enthousiaste cursisten ontstond de behoefte om de sport in clubverband te beoefenen. Die kans deed zich al snel voor bij DSC (Diepenveense Sport Club), want het bleek heel eenvoudig om daar een afdeling te starten. De prille vereniging kon direct gebruik maken van het handbalveld en het clubgebouw en hoefde nauwelijks kosten te maken voor de officiële registratie tot vereniging. Een ideale start!

Toertochten
Zo ontstond op 2 november 2011 de DSC-afdeling Nordic Sports, met als bestuursleden Menno Faber, Gilles van den Berg en Hans Koers en drie leden. De club groeide in tien jaar tijd uit tot 35 leden. De club heeft nu vier techniektrainers, die de proeflessen en basiscursussen geven voor belangstellenden en techniektrainingen geven aan de bestaande leden voor cross-skaten en rolskiën. De club is actief in het organiseren van toertochten, waaronder enkele hele bijzondere tochten, zoals de zonnewendetocht op de langste dag en de lichtjestocht op de kortste dag van het jaar. Deze maand kunnen eigen leden en leden van andere langlauf-, rolski- en cross-skate-verenigingen de Salland marathon rijden. Inmiddels is het traditie om in januari een weekend in Sauerland te langlaufen, een heerlijk sportieve beleving die de verenigingsband versterkt. Op het handbalveld van DSC staat inmiddels een houten huisje, met alle benodigde cross-skate- en rolski-materialen voor deelnemers aan proeflessen en basiscursussen.

De club is klaar om door te stromen naar het volgende lustrum en nodigt iedereen die kennis wil maken met deze leuke sport uit om deel te nemen aan de gratis clinic. Voor verdere informatie over deelname aan basiscursussen, zie de website www.nordicsports-diepenveen.nl.