Sport

Deventer ‘batman’ stond aan basis Nederlands cricketsucces

Voormalig bondscoach Steven Lubbers, hier met zijn cricket bat, beschrijft hoe het nationale cricket in Nederland aansluiting vond bij de wereldtop.

DEVENTER – Bevlogen cricketer Steven Lubbers (69) schreef in historisch perspectief de ontwikkeling van cricket in Nederland: A Dutch Cricket Life. De voormalig captain van het nationale team en 24 jaar international herinnert zich heel goed ‘the turning point’. Na het behalen van de kwalificatie voor de World Cup 1996 in India en Pakistan, leidde het harde werk eindelijk tot succes: “We did it.”

Zijn cricketcarrière nam een vlucht. Hij maakte het allemaal live mee. Van onbetekenend cricketland tot internationale speler in een speelveld dat jarenlang gedomineerd werd door de Test-landen. Tot op de dag van vandaag is hij te vinden op de cricketvelden in Deventer als coach en lid van de groundstaff. Het is altijd meer geweest dan een passie. Zijn missie is om Nederland hoog in de internationale ranking te houden. Het is een ongeëvenaard verhaal over cricket in Nederland.

Cricket is in Nederland volgens Lubbers een ondergewaardeerde sport. Jarenlang was cricket in Engeland een verplicht sportonderdeel op scholen. Elke zichzelf respecterende school en universiteit had een of meer ‘cricket grounds’. En die waren vaak twee keer zo groot als een voetbalveld. In India, Pakistan, Sri Lanka en West Indië staat cricket bovenaan als meest populaire sport. Na rugby staat cricket op twee in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Een World Cup finale heeft gemiddeld 1.5 biljoen kijkers. Wereldwijd een sport die iets doet met mensen. Lubbers hoopt dat hij met zijn boek jongeren interesseert voor deze sport.

Unieke erfenis
Om zijn ervaringen en herinneringen als bondscoach, speler, coach en bestuurder vast te leggen, spitte Lubbers een jaar lang door meters archief. Als een van de meest beroemde cricketers met een unieke erfenis in het Nederlandse landelijke en internationale cricket, vertelt hij in zijn boek de opgang van het Nederlandse cricket. Naast de historische opbouw met veel prachtige foto’s, staan er ook interviews in met mensen die belangrijk zijn geweest in zijn boeiende cricketleven. Lubbers speelde voor Nederland 172 wedstrijden, waarvan 98 als captain.

Geboren op Curaçao (1953), kwam Steven op zijn negende terug naar Nederland. In Deventer kwam hij voor het eerst in contact met cricket. Lubbers is gepensioneerd gymleraar, ondersteunt jongeren die vastlopen, geeft cricketclinics op scholen en is nog steeds een paar dagen in de week te vinden op de cricketvelden in Deventer.

A Dutch Cricket Life is in het Engels geschreven en te koop via zijn website backontrackdeventer.nl.