Sport

De Schapekolk slaat zich door coronacrisis

Eén van de weinige sporten waar de anderhalve meter afstand makkelijk kan worden nageleefd is tennis. De spelers worden van elkaar gescheiden door het net en kunnen op veilige afstand een balletje slaan. Door dit ‘voordeel’ zijn veel leden van andere sportverenigingen (tijdelijk) de tennisbaan opgestapt en dat merkt ook tennisvereniging De Schapekolk, gelegen op de grens van Diepenveen en Deventer.

De club zag het afgelopen jaar als één van de weinige sportverenigingen een groei in het aantal leden, vertelt Ben Bogie, secretaris van De Schapekolk: “Ieder jaar hebben we een soort zomerlidmaatschap waarop mensen voor vier maanden kunnen tennissen. Hier komen jaarlijks een flink aantal mensen van andere sporten op af omdat bijvoorbeeld de voetbal- of hockeycompetities stilliggen. Dit jaar kwamen hier nog meer mensen op af, omdat veel mensen toch graag willen blijven bewegen. Er zijn veel van deze ‘tijdelijke leden’ blijven hangen bij de club, en die hebben nu een lidmaatschap voor een jaar.” Dat betekende volgens Bogie overigens niet dat de andere clubs deze leden nu kwijt zijn, want bijna ieder nieuw lid is ook bij de oude sportclub gebleven.

Ook is De Schapekolk een samenwerking begonnen met omliggende scholen, om kinderen aan het sporten te houden. Door de coronamaatregelen konden veel kinderen niet bij hun eigen sportclub terecht, daarom heeft de tennisvereniging de banen voor de jeugd opengesteld en zijn er lessen gegeven. Beide partijen waren erg enthousiast over de samenwerking, en willen het initiatief graag door blijven zetten in de toekomst.

Toch hebben de tennissers ook echt wel te lijden onder de coronamaatregelen: “We mogen blij zijn dat we het grootste gedeelte van de lockdowns hebben kunnen tennissen, maar toch zijn er ook genoeg dingen die we niet hebben kunnen doen. Zo liggen de competities al maanden stil, en hebben we alle toernooien moeten verzetten of afzeggen. Afgelopen jaar zouden we drie toernooien organiseren. We houden ieder jaar een ‘Thuisblijverstoernooi’ in de zomerperiode voor iedereen die niet op vakantie gaat. Ook hebben we in september een toernooi voor iedere tennisser ouder dan 35 jaar.” Afgelopen jaargang zou ook het finaleweekend van de Deventerse Kampioenschappen plaatsvinden op Sportpark de Borgele, maar dat toernooi is verplaatst naar aankomende zomer. “De kampioenschappen van Deventer duren een week, waarna er een weekend lang finales worden gespeeld bij één vereniging. Deze editie zouden de eindrondes bij ons gespeeld worden.”

Bij de toernooien komt altijd veel gezelligheid kijken, met drukke kantines en veel publiek langs de baan. Niet alleen de gezelligheid is bij sportclubs van groot belang, maar ook de inkomsten van de consumpties in de kantine. “Hoewel we als club goed op de kas hebben gelet de afgelopen jaren en echt nog wel vet op de botten hebben, missen we natuurlijk een hoop inkomsten. Toch kan ik met trots zeggen dat De Schapekolk nog steeds financieel kerngezond is.”