Sport

Daan Hulleman: van rood-gele adelaar tot oranje leeuw

Een voetbaldroom begint vaak op de groene velden van een lokale amateurclub. Zo ook voor Daan Hulleman, keeper bij Go Ahead Eagles Onder-16. Als geboren en getogen Dalfsenaar maakte Daan zijn eerste reddingen op de velden van FC Dalfsen. Al snel viel zijn talent op en werd hij na een paar wedstrijden gescout door Go Ahead Eagles. In november vorig jaar werd er aan Daans voetbaldroom een nieuw hoofdstuk toegevoegd: hij debuteerde voor Oranje Onder-16.

Het keepersbloed stroomt door de aderen van de familie Hulleman. Niet alleen bij Daan, maar ook bij zijn broertje Thomas. Hij keept één rood-gele lichting lager: bij Go Ahead Eagles Onder-15, dat na de winterstop uit zal komen op het hoogste Nederlandse jeugdniveau. Ook Daan speelt dit seizoen met Go Ahead Eagles Onder-16 in Divisie 1A, de allerhoogste divisie binnen zijn leeftijdscategorie.

“Het is ontzettend mooi om tegen de beste clubs van Nederland te spelen, zoals PSV, Feyenoord en Ajax”, zegt Daan. “Als keeper word je tegen dat soort teams vaak op de proef gesteld en kun je belangrijk zijn voor je eigen ploeg.” Waar Daan de meeste energie van krijgt? “Als ik een op het eerste oog onhoudbare bal tóch pak en dat de mensen langs de zijlijn vervolgens verwonderd reageren. Dat geeft me als keeper écht een goed gevoel.”

Oranje-debuut in Spanje

Het talent van Daan bleef ook niet onopgemerkt bij de KNVB. Eerder zat hij al eens bij de selectie van Oranje Onder-16 voor een oefeninterland tegen Italië Onder-16. “Ik heb toen geen speelminuten gekregen, maar desondanks was het een heel leerzame ervaring”, zo kan Daan zich nog goed voor de geest halen.

In november kreeg hij opnieuw bericht van de KNVB. Daan werd opgenomen in de definitieve selectie voor de Football Federation Cup in Spanje. “Mijn moeder stuurde mij een mail door terwijl ik op school zat. In die mail stond dat ik opgeroepen was voor het toernooi. Mijn reactie? Ik was heel erg blij. Mijn teamgenoten bij Go Ahead Eagles en andere mensen in mijn directe omgeving waren ook blij voor me.”

Eén week verbleef Daan met zijn teamgenoten van Oranje Onder-16 in Alicante. Uiteraard werd er intensief getraind aan de Costa Blanca, maar er was ook tijd voor pizza en een stranduitje. De Nederlandse talenten speelden drie jeugdinterlands in Spanje, waarbij Daan tijdens de tweede wedstrijd tegen Saudi-Arabië zijn debuut maakte. “Toen ik hoorde dat ik in de basis stond, was ik superblij. Ik had er veel zin in en betrad het veld met een grote lach op mijn gezicht”, zegt Daan, die zijn debuutwedstrijd bij Oranje ook nog eens winnend afsloot. “In de laatste minuut maakten we een doelpunt, waardoor we met 2-1 wonnen. Dat was een heel mooi moment om mee te maken.”