Sport

‘Club uit mijn geboortestad altijd in achterhoofd gehouden’

De fiets in plaats van de auto als vervoermiddel naar trainingen en wedstrijden. Voor Luca Everink is het vanaf aankomend seizoen een serieuze optie om te overwegen. Met de geboren Deventenaar heeft Go Ahead Eagles de eerste versterking voor het seizoen 2023/2024 vastgelegd. In De Adelaarshorst heeft de 21-jarige verdediger een contract voor drie jaar getekend.

Luca Everink sloot in 2012 aan bij de gezamenlijke voetbalopleiding van (destijds) Go Ahead Eagles, Heracles Almelo en FC Twente, waarvoor hij de eerste twee jaar als jeugdspeler actief was in Twello. Sinds de zomer van 2021 behoorde hij tot de eerste selectie van FC Twente, waar hij enkele weken geleden zijn contract liet ontbinden. “Ik kijk terug op een hele mooie en leerzame tijd bij FC Twente, die ik met heel veel vrienden heb mogen doorbrengen”, zegt Everink. “Dat ik met veel jongens heb samengespeeld die uiteindelijk zijn doorgebroken, maakt het extra speciaal. We hadden een goede lichting, met onder meer Mees Hilgers, Max Bruns, Daan Rots en Sem Scheperman, die nu bij Heracles Almelo speelt.” De wieg van Everink stond echter niet in Twente, maar in Diepenveen, waar hij op 9 februari 2001 het levenslicht zag. “Ik heb vrienden met een seizoenkaart van Go Ahead Eagles en familieleden die fan van de club zijn”, geeft Everink aan.

“Heel bijzonder dat ik straks voor hen mag spelen in De Adelaarshorst. Stiekem heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden hoe mooi het zou zijn om ooit voor de club uit mijn geboortestad te mogen spelen, maar eerst wilde ik proberen om bij FC Twente te slagen. Ik heb echter altijd een bepaalde liefde voor Go Ahead Eagles gehad. Mooi stadion, mooie sfeer. Ik heb er in het verleden regelmatig gezeten en spectaculaire wedstrijden gezien.”

Hoe zou de 21-jarige verdediger zichzelf als voetballer omschrijven? “Een aanvallende back met flair, die veel energie in een wedstrijd legt. Ik ben in staat om een mannetje te passeren, maar anderzijds kan ik ook de beuk erin gooien en stevig de duels aangaan. Bovendien kan ik aan de bal iets extra’s brengen. Zoveel mogelijk speelminuten voor Go Ahead Eagles in de Eredivisie maken, dat is voor de komende seizoenen mijn doel.”

Ook technisch manager Paul Bosvelt herkent in Everink een dynamische en aanvallend ingestelde rechtsback. “Ondanks dat hij over veel potentie beschikt, heeft hij nog niet de echte stap kunnen maken om een vaste waarde in de Eredivisie te worden. Het vertrouwen dat wij in hem als speler hebben – in combinatie met het werken in een nieuwe, maar vertrouwde, omgeving – gaat Luca hopelijk een boost geven en meer speelminuten opleveren.”

Fotografie: Erik Pasman