Sport

Black Friday wordt zwarte dag voor Go Ahead Eagles

DEVENTER – Black Friday mondde voor Go Ahead Eagles uit in een zwarte dag. Van koploper Feyenoord winnen is natuurlijk prachtig. Verliezen van directe concurrenten komt daarentegen dubbel zo hard aan. Het overkwam de Deventenaren tegen Willem II. In de eigen Adelaarshorst leverde de wedstrijd die absoluut gewonnen moest worden, een pijnlijke 0-1 nederlaag op. Door dit verlies raakt Go Ahead Eagles steeds verder achter op het zelf uitgedokterde schema (34 punten) dat na 34 wedstrijden moet resulteren in prolongatie van het Eredivisieschap. De rode lantaarn is ondertussen in Deventer bezit gekomen.

Hans de Koning berustte in de nederlaag. Al was de wedstrijd volgens de Eagles-coach anders verlopen wanneer Randy Wolters bij de eerste de beste aanval de voorzet van Jarchinio Antonia meteen doeltreffend had afgerond. “Kansen die je krijgt, moet je erin schieten. Dan worden wedstrijden opengebroken. Dan kun je uit een andere stelling gaan voetballen. We hadden nu gekozen voor volle bak vooruit. Als je jezelf na anderhalve minuut kunt belonen, zul je zien dat het een heel andere wedstrijd wordt. Dat is niet zo”, verzuchtte de verliezende trainer na afloop.

De 9.397 toeschouwers zagen hoe twee minuten na rust de beslissing viel. ‘Kalt erwischt’ worden, noemen ze zoiets in Duitsland. Jari Schuurman werkte de bal in twee instanties achter Theo Zwarthoed. De Go Ahead Eagles-keeper mocht zich de tegengoal aanrekenen. Zwarthoed hield de eerste inzet niet klemvast, waarna het voor de Feyenoord-huurling op deze koude vrijdagavond een koud kunstje was om de herkansing te verzilveren. De afstemming in de Eagles-defensie liet al in het voortraject te wensen over. Schuurman had nooit zo vrij voor Zwarthoed mogen opduiken.

Vier dagen eerder maakte de matchwinner nog deel uit van het Tilburgse beloftenteam dat op het kunstgras bij RDC tegen Go Ahead Eagles, na een 3-4 voorsprong, met een 6-5 nederlaag terug naar Brabant werd gestuurd. Met Sam Hendriks (drie goals) en Mo Hamdaoui (twee) als blikvangers aan Deventer kant. De een moest vrijdagavond genoegen nemen met een plek op de reservebank, de ander maakte nog geen deel uit van de wedstrijdselectie.

Wat de roodgele beloften wel lukte, lukte hun ‘grote broers’ niet. Al haalde Go Ahead Eagles wel alles uit de kast om gelijk te maken. Aan inzet en goede wil schortte het niet. Coach Hans de Koning bracht met Leon de Kogel, Hendriks en Kenny Teijsse zwaar geschut binnen de lijnen. Veel verschil maakte het niet. Voor de goal van Lamprou bleef de thuisploeg tot het einde toe machteloos. Go Ahead Eagles liep niet alleen tegen een roodwitblauwe muur op, maar misschien nog wel meer tegen de eigen beperkingen.

Ergerlijk voor al die trouwe aanhangers die een zege verwachtten, maar wel verklaarbaar. Veel supporters die beginnen te morren en op sociale media hun onvrede uiten, gaan er voor het gemak aan voorbij dat hun destijds in de Jupiler League acterende favorieten, bijna op de dag af, dertien maanden eerder door dezelfde Brabantse opponent tamelijk kansloos uit het bekertoernooi werden geknikkerd. In de tussenliggende tijd mag er in de Adelaarshorst dan veel veranderd en verbeterd zijn, het huidige Go Ahead Eagles mist simpelweg de kwaliteiten om welke tegenstander dan ook z’n wil op te leggen.

Geen schande. Want sinds Pep Guardiola Bayern München heeft verruild voor Manchester City, is Barcelona de enige ploeg in Europa die een tegenstander continu bij de strot kan pakken. En dan alleen op dagen dat Messi, Neymar, Suarez en Iniesta meedoen. Hans de Koning moet het dit seizoen in de Eredivisie met een iets minder getalenteerde spelersgroep zien te rooien. Randy Wolters is geen Neymar. Leon de Kogel mag de veters nog niet strikken van Suarez. Een type-Iniesta loopt er sinds Tommie Kristiansen al niet meer rond in de Adelaarshorst. En zolang Go Ahead Eagles’ eigen Messi – Sinan Bytyqi – ziek, zwak en misselijk blijft, blijven de geniale ingevingen achterwege.

Toch houdt Hans de Koning de moed erin. “Het is dood- en doodzonde dat je niet gewonnen hebt vandaag, want dat was wel de insteek. Dat je verloren hebt, doet me veel meer pijn. Met 1-1 had ik best wel vrede kunnen hebben. Ik kan ze niet verwijten dat ze hun taken niet hebben uitgevoerd. We vergeten te scoren. Uiteindelijk is het niet anders. Ik ben blij dat we De Kogel nog hebben kunnen brengen en Sam weer zijn minuten heeft kunnen maken. Dat zijn dan toch wel weer jongens die je straks aan de doelpunten zullen moeten helpen. We moeten het verlies nemen als een grote kerel en de rug rechten naar volgende week toe.”

Met Heerenveen-thuis en uitwedstrijden bij landskampioen PSV en FC Groningen valt er voor Go Ahead Eagles zo op het eerste gezicht weinig meer te halen voor de jaarwisseling. Afgaande op de voorstelling van vrijdagavond lijkt het niet onwaarschijnlijk dat de Deventenaren het kalenderjaar 2016 afsluiten als hekkensluiter van ’s lands hoogste speelklasse. Maar wat is logica in dit knettergekke Eredivisieseizoen? Wie koploper Feyenoord kan verslaan, kan tegen elke club stunten. Waarom niet?