Sport

Bas Kuipers: ‘Er zit écht veel kwaliteit in deze groep’

Met enige regelmaat plaatsen we op deze pagina een Eagles-portret: een persoonlijk interview met een selectiespeler waar we ingaan op de indrukken die de speler krijgt bij Go Ahead Eagles en het verhaal áchter de speler. Deze week aanvoerder Bas Kuipers.

Spelersgroep: We zijn oprecht een heel hechte groep, dat is eigenlijk allemaal redelijk vanzelf gegaan. Met de teamspirit zit het dus wel goed. Natuurlijk heb je altijd spelers waar je meer of minder mee omgaat, maar het is bij ons gelukkig niet zo dat er groepjes zijn die niet met elkaar overweg kunnen. Iedereen durft elkaar de waarheid te vertellen en grapjes met elkaar te maken, dat is erg belangrijk. Er zit bovendien ook echt veel kwaliteit in deze groep.

Aanvoerder: Ik ben aanvoerder van Go Ahead Eagles geworden na het vertrek van Jeroen Veldmate. Er waren toen enkele spelers die in aanmerking kwamen voor de aanvoerdersband, zoals Luuk Brouwers, Jacob Mulenga en Boyd Lucassen. Maar uiteindelijk is de keuze destijds op mij gevallen. Ik denk ook dat het een rol is die bij me past en waar ik zeker ook in ben gegroeid. Ik ben niet zo’n typische aanvoerder die heel veel schreeuwt, zoals je ze wel eens voorbij ziet komen, maar denk dat het vooral heel belangrijk is dat je zoekt naar verbeterpunten in een team. Hoe je met elkaar omgaat, ook in het contact van de staf naar de spelersgroep of andersom. Als aanvoerder vind ik het ook leuk om te kijken naar verschillende persoonlijkheden binnen een team en hoe ik die spelers kan prikkelen om iets te doen wat in mijn optiek goed is voor het team. Wij moeten als team beseffen dat het dit seizoen nodig is om elke wedstrijd volle bak te gaan en moeten het hebben van intensiteit en een gezonde dosis gezamenlijke strijdlust.

Voorbeeld: Ik kijk heel graag naar Lionel Messi. Het is zo ongelooflijk bizar hoe goed hij is. Ook als voetballer denk je dan wel eens: ‘Hoe kan dit?’ Toen ik bij Excelsior speelde, zijn we een keer naar Camp Nou gegaan voor de wedstrijd FC Barcelona-Manchester City. Daar gaf Messi een panna aan James Milner, waar nog steeds beelden van op het internet circuleren. Toen keek ik Adil Auassar en Rick Kruys naast me aan en zei ik: ‘Wat zijn we nou eigenlijk met z’n allen aan het doen?’, haha. Dan voelt het gewoon alsof je geen voetballer bent. Zó goed was dat team, niet normaal!

Ajax-uit: Dat was een heerlijk punt! We wisten van tevoren dat het een enorm lastige wedstrijd zou worden, dus op het moment dat je dan vervolgens opnieuw een resultaat weet te behalen in de Johan Cruijff ArenA, dan is dat natuurlijk supergoed! Gedurende het duel kregen we steeds meer het gevoel dat er iets te halen viel. Ajax kwam niet echt tot veel uitgespeelde kansen, waardoor wij in de wedstrijd bleven. Dat we uiteindelijk dan ook nog de gelijkmaker scoren, is natuurlijk fantastisch!