Sport

Alles-of-niets-duel levert Go Ahead Eagles niets op

DEVENTER – De inzet van de spelers was hartverwarmend. De steun van het publiek evenzeer. Go Ahead Eagles vocht voor wat het waard was. Joey Suk en zijn medestrijders gaven alles wat binnen hun krachten lag om die laatste strohalm te grijpen. Tegenstander FC Groningen wankelde, maar viel niet. Een uitval diep in blessuretijd bezegelde de 2-3 nederlaag en waarschijnlijk ook het lot van de Deventenaren in de eredivisie. Go Ahead Eagles ging strijdend ten onder. Niet voor het eerst kreeg het niet de beloning die het verdiende. “Met de speelwijze die we gebracht hebben, hebben we alles-of-niks gespeeld en niks gekregen”, verwoordde Eagles-coach Robert Maaskant de bikkelharde realiteit.

Na de 74e minuut kolkte de Adelaarshorst als zelden tevoren in het huidige seizoen. De twaalfde man ging er na de 1-1 van Sam Hendriks eens goed voor zitten om nóg meer achter z’n ploeg te staan. Zou het dan toch nog kunnen? Een avond lang verkeerde iedereen zaterdag aan de Vetkampstraat tussen hoop en vrees. Betekende het doelpunt van de clubtopscorer die ommekeer waar het hondstrouwe Deventer publiek al maandenlang naar smacht? De wetenschap dat NEC had verloren van Excelsior en een zege Go Ahead Eagles tot op twee punten van de Nijmegenaren zou brengen, deed de Adelaarshorst veranderen in een heksenketel.

 

Zowel de spelers op het veld als de diehards op de tribunes persten er nog eenmaal alles uit. Laatste krachten werden gemobiliseerd. Onder een orkaan van geluid zetten de moegestreden Deventenaren aan voor een ultieme belegering van het Groningse doel. Er moest nóg één schepje bovenop. Helaas. De inspanningen waren tevergeefs. Vijf minuten later bracht Drost FC Groningen opnieuw op voorsprong. Een mokerslag van jewelste. Uitgerekend door een voormalig PEC Zwolle-speler. Om nog even wat extra zout in de wonde te strooien. Het was bewonderenswaardig hoe het aangeslagen elftal in het roodgeel de rug rechtte en via invaller Maatsen de score in de slotminuut van de officiële speeltijd nogmaals gelijktrok. Mahi’s 2-3 in de derde minuut van de extra tijd boorde het laatste restje Deventer hoop definitief de grond in.

 

Applaus klonk er volop na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Gözübüyük. De broodnodige punten leverde de gepassioneerde voorstelling niet op. Terugkeer in de Jupiler League is door dit resultaat nauwelijks meer te ontlopen, zo wist ook Robert Maaskant op de aansluitende persconferentie. “Het enige wat wij konden doen is alles geven. Dat verdient het publiek hier. En ik vind ook dat mijn spelers dat gedaan hebben. We kenden een uitstekende beginfase, waarin we zeker 35 minuten hebben kunnen domineren. In een hoog tempo. Waarbij we ook voldoende mogelijkheden kregen om eventueel doelpunten te maken. Het is dan uiteindelijk toch de finesse, de kwaliteit, dat we dat niet doen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Groningen ook twee enorme kansen kreeg, ik dacht in de eerste helft al zelfs, waardoor we het ook moeilijker hadden kunnen krijgen.”

 

De verliezende trainer reageerde terecht vol lof op hoe diep zijn spelers gedurende de negentig minuten waren gegaan. “Toch knap van mijn ploeg. We hebben in de rust een aantal scenario’s doorgenomen. Helaas, het negatieve scenario ontstond. Waardoor we een alles-of-niks-wissel hebben gedaan. Maatsen erbij. De Kogel erbij. En dat leverde uiteindelijk de 2-2 op, die – vond ik – op dat moment ook verdiend was. Ik heb even stiekem wat TV meegekeken. En dan zijn er een aantal analisten die beweren dat Go Ahead op een puntje had moeten spelen. Ja, dan leven die waarschijnlijk in een andere wereld en niet in dezelfde situatie als ik. Ik vind dat we vandaag gewoon echt alles-of-niks moesten spelen om een kans te maken op het verdere verloop van de competitie. Dat is helaas niet gebeurd. En dan is er de vermoeidheid en ook de klasse van Groningen om toch die goal te maken in die laatste minuut.”

 

Hoewel het doek na zaterdag weliswaar nog altijd niet definitief is gevallen, besefte Maaskant maar al te goed dat het nagenoeg onmogelijk wordt alsnog aan degradatie te ontsnappen. “Ik heb in de kleedkamer gezegd, en dat doe ik niet zo heel erg vaak over een ploeg, dat ik in deze omstandigheden trots ben op deze spelers. Ik vind het waanzinnig knap dat ze zo ontzettend veel energie in een wedstrijd hebben kunnen pompen. Dat ze zijn blijven gaan tot letterlijk in de 92e, 93e minuut. Blijven geloven in een stunt. Dat vind ik heel erg knap van deze spelers. We zijn enorm down. We weten ook dat het heel moeilijk zal zijn om bij Ajax en van Sparta te winnen, en dan moeten ook nog eens een keertje alle andere uitslagen meezitten om in de eredivisie te blijven. Maar vandaag hebben we gedaan wat we konden als ploeg. Dan is het jammer dat het zo gelopen is.”

 

De rode-lantaarndrager sluit het eredivisieseizoen af met een uitwedstrijd op zondag 7 mei in de Amsterdam ArenA bij Ajax en de thuisbeurt een week later tegen Sparta. Vanwege de finale om de KNVB beker tussen Vitesse en AZ ligt het competitievoetbal in de hoogste speelklasse aanstaand weekend stil.