Sport

Adelaars vliegen naar Afrika

Het mag weer en het kan weer! Door de coronapandemie bleek het de afgelopen twee jaar niet mogelijk om af te reizen naar Afrika, maar dit jaar mag Go Ahead Eagles weer de vleugels uitslaan richting Oeganda. In oktober reizen Gerard Hullegie en Jan Ligtenberg namens Go Ahead Eagles richting Oeganda in het kader van een samenwerkingsverband met de stichting UP4S uit Deventer en Zone.college uit Twello.

Met lege handen zullen Gerard en Jan zéker niet aankomen in het Afrikaanse land, want ze nemen een lading wedstrijdballen, kleding, hesjes, tassen en trainingspakken van de Go Ahead Eagles Voetbalacademie mee. Daarnaast zullen ze de nodige voetbalclinics geven in het Oegandese district Bukomansimbi. Sport heeft in Nederland een belangrijke maatschappelijke functie en alle jongeren krijgen de kans om te sporten. Dit is in een land als Oeganda echter niet vanzelfsprekend. Het ontbreekt er aan voorzieningen en materialen, waardoor voetballen voor jongeren vaak beperkt blijft tot het voetballen met een zelfgemaakte bal van bananenbladeren. De behoefte en passie voor sport zijn in Oeganda echter niet minder groot dan in Nederland.

De afgelopen vier trips hebben mooie dingen tot stand gebracht; er is een hecht team van lokale trainers opgezet en er is een eigen jeugdacademie opgericht met de naam Bukomansimbi Eagles, waarbij de kinderen in de academie gratis onderwijs krijgen. Een mooie kans voor jongeren om hun talenten op en buiten het veld te ontwikkelen.

Het doel van de aankomende reis is om samen met de lokale trainers het bestaande programma verder uit te bouwen en de samenwerking te verstevigen. Voor het runnen van de jeugdacademie en het organiseren van voetbalactiviteiten in Bukomansimbi kan er worden gerekend op een bevlogen team van trainers die allemaal zijn aangesloten bij de jeugdacademie. Om dit voetbalprogramma draaiende te houden, is er geld nodig voor bijvoorbeeld materialen en transport. Wie hier graag een steentje aan bij wil dragen, kan deze actie ondersteunen middels een donatie. Zie: www.doneeractie.nl/gae-steunt-onderwijs-voetbalprogramma-in-oeganda/-65890