Sport

Aanhoudende dreiging coronavirus nekt Triathlon Holten

De Triathlon Holten, die op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli zou worden gehouden, gaat niet door. Dat geldt eveneens voor de Vivera Run en overige side events, gerelateerd aan de Triathlon Holten. De 36e editie van het internationale topsportevenement is, net als vorig jaar, afgelast vanwege de aanhoudende dreiging van het coronavirus.

Groot aantal scenario’s overwogen

De organisatie heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar mogelijke scenario’s om de triatlon te organiseren op een zodanige manier, dat de veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen gewaarborgd blijft. Daarbij zijn talrijke afgeslankte varianten van het normale evenement op uiteenlopende locaties overwogen. Tot grote spijt en teleurstelling van de organisatie moet echter worden geconcludeerd dat de huidige situatie nog te veel onzekerheid en risico’s met zich meebrengt.

Martin Pieters, voorzitter van de Stichting Triathlon Holten, licht toe: “Dit is een beslissing die we met enorm veel pijn in ons hart hebben moeten nemen. Temeer omdat het evenement vorig jaar eveneens is afgelast. We vernemen van vrijwilligers, deelnemers en alle andere betrokkenen dat men staat te popelen om weer deel uit te maken van de Triathlon Holten. Dat gevoel heerst ook enorm binnen de hele organisatie, juist nu de pandemie ons al zo lang in zijn greep heeft.”

Veiligheid en gezondheid hoogste prioriteit

Het bestuur kan echter niet anders dan concluderen dat de huidige situatie, met zijn onzekerheid en gebrek aan perspectief op snelle verbetering, de organisatie onverantwoord en onmogelijk maakt. “Het evenement zou binnen drie maanden moeten plaatsvinden. De datum is afhankelijk van de internationale triatlonkalender en daarom niet flexibel”, zegt Pieters. “De huidige stijging van het aantal coronabesmettingen maakt de situatie uiterst onzeker. Bovendien is er geen inschatting te maken hoe daarna de situatie zal zijn in de aanloop naar en tijdens de triatlon. Voor de organisatie van het evenement zijn de komende maanden cruciaal, waarbij vrijwilligers en het bestuur onderling veelvuldig contact hebben over de organisatie. Dit contact is in deze situatie niet mogelijk op de gebruikelijke manier. Hoe ontzettend graag we ook zouden willen organiseren, waarborging van de veiligheid en gezondheid van alle vrijwilligers, atleten, sponsoren en andere betrokkenen ook tijdens de voorbereiding heeft de allerhoogste prioriteit. De nog steeds zorgwekkende omstandigheden maken het organiseren nu helaas onverantwoord; ook geldende maatregelen maken het ondoenlijk. Dit is daarom de enige verantwoorde beslissing en we hopen op ieders steun en begrip.”