Sport

20-jarige keeper Jay Gorter haalt record binnen: ‘Het hele team is onderdeel van dit record’

Foto: Erik Pasman

Jay Gorter maakt dit seizoen furore onder de lat bij Go Ahead Eagles. De twintigjarige Purmerendse keeper speelt zijn eerste volledige seizoen in het betaald voetbal en heeft nu een bijzonder record in handen. Tegen Jong Utrecht (0-1 zege) hield Gorter vrijdagavond voor de 24e keer zijn doel schoon en streeft daarmee de legendarische doelman Tonny van Leeuwen en diens ongeslagen reeks van vijftig jaar geleden voorbij.

De jonge doelman kwam in 2018 over van AZ. Voor zijn periode bij de Alkmaarders speelde Gorter vier jaar in verschillende jeugdafdelingen van Ajax. Vorig seizoen maakte hij al tweemaal zijn opwachting in de KNVB Beker, in het shirt van de Deventenaren. Dit seizoen miste hij slechts één wedstrijd, thuis tegen Jong PSV. In de 33 andere wedstrijden waar Gorter onder de lat stond kreeg hij in slechts tien wedstrijden één of meer goals tegen. Ook is hij dit seizoen de minst gepasseerde doelman in de Keuken Kampioen Divisie: 21 keer heeft Gorter moeten vissen. Allemaal uitstekende statistieken die het geweldige eerste seizoen van de keeper nog maar eens onderstrepen.

In het eerste volledige seizoen betaald voetbal laat de doelman zich dus direct zien. Het record kwam op een gegeven moment ter sprake bij de keeper toen familie, vrienden, supporters en teamgenoten de lijstjes aan hem doorstuurden: “Toen ik een wedstrijd of vijftien de nul had gehouden kreeg ik steeds meer berichtjes van mensen dat ik steeds dichter in de buurt kwam van die mijlpalen. Destijds zei ik dat ik hoopte twintig keer mijn doel schoon te houden, ook omdat het een bijzonder getal is. Ik heb namelijk zelf dat rugnummer dit seizoen en dat zal me toch altijd bijblijven, aangezien het mijn eerste jaar in het betaalde voetbal is.” De sluitpost van de Eagles benoemt ook direct hoe belangrijk zijn teamgenoten zijn om dit record te behalen: “Het hele team is onderdeel van dit record, en dat zie je ook in de statistieken. Dit seizoen zijn wij verdedigend gewoon erg sterk en is de laatste linie erg lastig te passeren. En wanneer dat wel gebeurt sta ik er natuurlijk nog om de ballen er uit te houden.” De verdedigende kwaliteiten van de Deventenaren zijn ook niet onopgemerkt gebleven bij andere clubs; zo wist topclub AZ onlangs Sam Beukema aan te trekken voor volgend seizoen. Ook is er interesse voor een aantal andere spelers, onder wie doelman Gorter.

Corona

De enige wedstrijd die Gorter tot dusver miste was dus tegen Jong PSV, omdat hij in die periode het coronavirus opliep: “Begin januari testte ik positief op corona en daar ben ik ook echt ziek van geweest. In een paar dagen viel ik ruim vier kilo af en was ik heel snel vermoeid. Dat was een hele zware periode.” Toch heeft de doelman niet lang kunnen rusten, want tweede doelman Michaelis viel tegen de Eindhovenaren geblesseerd uit. “Zodra ik weer negatief werd getest ben ik direct weer gaan trainen, en stond ik vier dagen later tegen FC Oss alweer onder de lat. Dat was een knop die ik gewoon moest omzetten, hoewel ik nog niet topfit was.” De keeper hield nog lange tijd last van vermoeidheid, maar zegt zelf nu weer helemaal de oude te zijn.

De goalie klopt nu ook steeds meer op de deur bij het Jong Oranje van Erwin van der Looi, al is dat nooit concreet geworden. “Tussen de stafleden van mijn club en Jong Oranje is wel eens contact geweest, die hebben natuurlijk wel vaker contact. Maar de beslissingen laat ik natuurlijk aan de trainers, en daar houd ik mij ook niet bezig.”

In de Keuken Kampioen Divisie is de strijd om promotie naar de Eredivisie nog in volle gang, weet ook Gorter: “De komende wedstrijden zijn erg belangrijk voor ons en we spelen iedere wedstrijd voor de drie punten, dat moet ook gewoon mogelijk zijn. Het is ook belangrijk om het seizoen goed af te sluiten zodat we met een goed gevoel beginnen aan de play-offs. En hoe vaker wij de nul houden hoe groter de kans is dat we promoveren, dan zou het record een mooi extraatje zijn.”