Stedendriehoek

Speelgoedmuseum Deventernnnnbulkt van de activiteiten

DEVENTER – In de kerstvakantie worden verschillende activiteiten verzorgd in het Speelgoedmuseum Deventer. Naast de expositie Press Start to Play zijn er speciale toverlantaarnvoorstellingen met winter- en kerstverhalen, bouwmiddagen met verschillende soorten constructiespeelgoed en er kan volop geknutseld worden in de Knutsel Klub. Allerlei activiteiten dus, voor jong en oud.

Tot en met zondag 8 januari 2017 kun je terug gaan in de historie van het gamen met de tentoonstelling Press Start to Play. Je kent misschien nog wel Pac-Man, het gele ‘mannetje’ dat hapt naar puntjes. Of Tetris, het spel met de vallende gekleurde blokken. En vergeet niet de wereldberoemde loodgieter Super Mario. Al deze klassiekers zijn te vinden op de tentoonstelling, die je mee terug neemt in de tijd van gaming. De oude spelcomputers zoals Atari met het spel Pong en de Nintendo Game Boy worden niet alleen gepresenteerd, maar je kunt er ook op spelen.

Toverlantaarnvoorstellingen
In het magische licht van de toverlantaarn komen antieke beschilderde glasplaten tot leven. Bij deze voorstellingen worden verschillende winter- en kerstverhalen verteld, waaronder ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ van Hans Christian Andersen en ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. De toverlantaarn is de voorloper van de diaprojector en werd in 1659 uitgevonden door de Nederlander Christiaan Huygens. De voorstellingen vinden nog plaats op 28 december en op 4 en 7 januari. Iedere voorstelling begint om 14.00 uur en duurt een half uur.

Spelen en bouwen met constructiespeelgoed van vroeger en nu
Misschien ken je Mobaco nog wel, Nederlands constructiespeelgoed van hout en karton uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. De bruine en groene kartonnen grondplaatjes waarin houten paaltjes passen en die aan alle zijden voorzien zijn van groeven. Of misschien herinner je de Kapla (Kabouter Plankjes) nog wel, uit de jaren ’80. Met deze en het bekende Lego kun je op 30 december en 6 januari prachtige bouwsels maken. De inloopmiddagen zijn van 13.00 tot 15.00 uur.

Knutsel Klub
In de Knutsel Klub kunnen kinderen knippen, plakken en kleuren. Ze kunnen treintjes en stationnetjes maken, optische illusies of zelfs een poppenkastpop. De middag wordt begeleid door een van de educatiemedewerkers. Knutselmateriaal ligt klaar. Iedereen kan binnen komen lopen tussen 13.00 en 15.00 uur op 29 december en 3 of 5 januari.

Het Speelgoedmuseum is tijdens de kerstvakantie geopend tot en met zondag 8 januari. Op dinsdag tot en met zondag is het museum geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op Nieuwjaarsdag is het gesloten. Voor meer informatie over de activiteiten en tijden, kijk op www.speelgoedmuseumdeventer.nl. Een entreekaartje kost voor volwassenen €5,- en voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar €2,-. Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen en mogen ook gratis deelnemen aan de activiteiten.