Stedendriehoek

Sinterklaas op visite bij zieke kindjes

DEVENTER – De Sinterklaasintocht wordt in Deventer dit jaar wederom op traditionele wijze en met oog voor nostalgie gevierd. Op zaterdag 3 december arriveert Sinterklaas met zijn gevolg in Deventer. Net als voorgaande jaren vaart hij met een feestelijke vloot met wel acht boten over de IJssel de stad binnen.

In de vroege ochtend start het grote feest aan het Verlaagde Wellepad, waar de Sint met zijn Pieten, herauten, mandendragers en edellieden voet aan wal zal zetten. Met muziek en dans warmen de DJ’s de kinderen op totdat de eerste Pieten onder de Wilhelminabrug doorvaren. Rond 09.30 uur komt ook de boot met Sinterklaas onder kanongebulder onder de Wilhelminabrug door. Sinterklaas is dan officieel in Deventer aangekomen. De herauten kondigen met hun bazuinen aan dat Sinterklaas voet aan wal heeft gezet in de Hanzestad Deventer. De stadsomroeper laat dit alle inwoners weten.

Nadat burgemeester en wethouders de goedheiligman hebben verwelkomd, begroet hij de Deventer kinderen aan de kade. In een kleurrijke muzikale optocht maakt hij vervolgens met zijn trouwe schimmel Amerigo een ronde door het centrum. Alle karakterpieten, opa en oma-piet, de professor-piet, de Elvis-piet, de kapitein-piet, de keukenpieten en de graaf- en de gravin-piet zijn hierbij uiteraard weer van de partij. De route is als volgt: Welle, Zandpoort, langs de Waag, aan de linkerzijde over de markt, over de Brink, Korte Bisschopstraat en via de Lange Bisschopstraat naar het Grote Kerkhof.

Rond 11.00 uur komt Sinterklaas aan in de Lebuïnuskerk, die voor deze gelegenheid weer is omgetoverd tot het ‘Grote Pietenplein’. Al vanaf 09.30 uur is daar een groot feest gaande met muziek van de BB-Party disco en een swingend optreden van het Zwarte Pietenorkest. Kinderen kunnen zich uitleven op indrukwekkende springkussens en aan de hand van creatieve spellen leren hoe je een goede piet kunt worden. Het feest gaat door tot 13.00 uur. Echter, reeds tegen 12.00 uur verlaat Sinterklaas het feestgedruis in de Grote Kerk en zal in kleine optocht, door de Nieuwstraat, op weg gaan naar het Deventer Ziekenhuis, om de kinderen te begroeten die daar verblijven. De bazuinen van de herauten klinken dan door het gehele gebouw.

In aanloop naar dit festijn zijn er twee weken lang leuke activiteiten in Het Huis van de Hoofdpiet (bibliotheek). En meer dan 1300 basisschoolleerlingen bezoeken met hun klas de theatervoorstelling in ‘Pakhuis 11’ in het Havenkwartier.

De organisatie van de Deventer Sinterklaasintocht is al meer dan 150 jaar in handen van de stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie (SADSC). Talloze vrijwilligers, de gemeente Deventer, de politie, de financieel ondersteunende bedrijven en de vele Vrienden van Sinterklaas maken deze intocht mogelijk.