Stedendriehoek

SIED vindt nieuw onderdak

DEVENTER – Erg lang heeft de onzekerheid voor de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) niet hoeven duren. Ruim een maand nadat het bericht binnen kwam dat het pand aan het Pothoofd gesloopt zal worden, is de SIED nu weer onder dak. Collectie Overijssel, de archiefbewaarplaats van Zwolle, Deventer en Overijssel, reikte de helpende hand en bood het gebruik van Klooster 3, het voormalig Stadsarchief, aan.

De SIED betrok het pand aan het Pothoofd in 2014, na een stevige verbouwing door de eigen vrijwilligers. De stichting heeft zich, met succes, sterk gemaakt voor het behoud van verschillende waardevolle panden aan het Pothoofd bij de ontwikkeling van het Sluiskwartier. Maar voor het eigen pand was in die visie geen plaats, en nu volgt dan sloop.

De SIED is bijzonder blij met het aanbod van Collectie Overijssel. “Dit is een prachtige oplossing voor ons, en het geeft een nieuwe impuls aan de samenwerking tussen Collectie Overijssel en de SIED”, zegt voorzitter Mirjam Sweijd. Klooster 3 is centraal gelegen en biedt voldoende ruimte voor de activiteiten van de vijftig vrijwilligers. Als alles volgens plan verloopt zal de SIED op 1 maart 2023 verhuisd zijn, net voordat de sloop van Pothoofd 121 begint. In verband met de verhuizing is de SIED deze maand beperkt bereikbaar.

Vincent Robijn, directeur Collectie Overijssel, vertelt: “Ik ben blij dat wij een belangrijke erfgoedpartner op deze manier kunnen helpen. We werken inhoudelijk al heel lang en prettig samen met SIED. Dankzij SIED zijn belangrijke archieven als die van Roto Smeets en Verblifa in de collectie opgenomen en met hun vrijwilligers maken we deze archieven verder toegankelijk voor onderzoekers. Nu we letterlijk buren van elkaar worden, kunnen we deze samenwerking verder uitbouwen.”