Stedendriehoek

Schütz dubbelkorig in Bergkerk  

DEVENTER – Op zondag 12 november om 15.00 uur klinkt in de Deventer Bergkerk de mooiste muziek uit de nadagen van de Hanze. In Schütz en de Hanze brengt het Hanze Projectkoor muziek voor twee, drie en zelfs vier koren ten gehore, klinkend uit alle hoeken van de monumentale Bergkerk.

Meerkorigheid ontstond eind 16de eeuw in de San Marco in Venetië, een kerk met nissen en balkons waar Giovanni Gabrieli zorgde voor een spectaculair muzikaal vraag- en antwoordspel. Van heinde

en verre kwam men er naar luisteren en ook Duitslands beroemdste componist van de 17de eeuw Heinrich Schütz ging bij Gabrieli in de leer, en verspreidde de glanzende nieuwe muziek ten noorden van de Alpen, tot Hanzestad Hamburg aan toe.

Het fraaie Hanze Projectkoor laat onder leiding van Joost Hekel deze spannende ontwikkeling horen in galmende psalmen van beide componisten. Een belangrijke rol is weggelegd voor de authentiek 17de-eeuwse trombones en de zinken (of cornetto’s) van Marleen Leicher en Anna Schall. Informatie en kaarten via www.hanzeprojecten.nl.