Stedendriehoek

Schrijverscafé Kunstkring Voorst met verhalen over een ‘nieuw begin’

TWELLO – De Kunstkringschrijvers zullen a.s. vrijdag 20 januari vanaf 1600 uur weer een gezellig schrijverscafé houden in het galeriecafé bij de Statenhoed aan de Dorpsstraat 11 a. Deze keer zal de middag in het teken staan van het thema: EEN NIEUW BEGIN. Een thema waar de schrijvers vele kanten mee op kunnen.

Terugkijkend een heftig jaar, waarin de wereld in brand lijkt te staan. En in ons dorp terugkijkend op een heftige vuurwerkperiode in het Twello centrum met als hoogte punt oudejaarsavond en nieuwjaarsdag, hebben we ondanks alles zin in een nieuw begin. Dat begon met opruimen van de troep van de buren die de straat onveilig maakte met cobra’s, vuurwerkbommen en andere ellende. Maar dat even terzijde.

Verder lopen we allemaal aan tegen de cliché goede voornemens, waarvan je tevoren weet dat er meestal weinig van terecht komt.  Anderzijds kun je ook eens terugkijken. Want wat laat je achter, wat neem je mee en waarvan of waarmee maak je echt een nieuw begin. Filosofische vragen? Welnee, gewoon een paar lijstjes met hopelijk wat onderlinge samenhang.

Terugkijken
Als je dan terugkijkt op het afgelopen jaar analyseer je, bespot je, relativeer je (soms), becommentarieer je de zaken des levens en de actualiteit. En als je dat allemaal opschrijft of hebt opgeschreven in de loop van het jaar, is het uit je hoofd en werkt het vaak louterend om het op papier gezet te hebben.

Vooruitkijken
Maar hoe kijken we dan naar de toekomst? Een nieuw begin is telkens onzeker. We leven in een tijd van grote veranderingen. Gaan we de problemen als een chaotische Don Quichotte te lijf? Zullen we het komende jaar moedig(er) zijn? Zullen we leren om meer betrokken te zijn en niet bangig weg te kijken? Volgens wijsgeer Aristoteles die tot 321 voor Christus leefde, draait moed om de balans tussen enerzijds lafheid en anderzijds waaghalzerij. Een nadenkertje!

Socrates
Ook als je niet weet wat de toekomst gaat brengen, kun je moedig zijn. Kijk maar eens naar Socrates (de 1e grote wijsgeer van de Griekse oudheid) die in zijn tijd zonder morren ten strijde trok tegen de Perzen. Maar hij was om de drommel ook niet bang om kritiek te uiten op het bestuur van zijn eigen stadstaat. Moedig zijn betekent ervan uitgaan dat het leven de moeite waard is ondanks tegenslag. Socrates was groot voorvechter van elkaar bevragen en blijven vragen. Hij is eigenlijk schutspatroon van onderzoekers naar kennis en waarheid. Helaas blijkt dat de waarheid niet altijd een gewenst gegeven is en zijn zoekers ernaar door de eeuwen heen en nog bedreigd, vervolgd, veroordeeld en soms vermoord. En het is zo simpel volgens Socrates; Waarheid begint heel klein en puur zoals het kind dat ervaart in verwondering. Zonder oprechte verwondering voor de wereld om ons heen regeert al snel het vooroordeel. En dat is niet best.

Met moed en verwondering starten aan een nieuw jaar, een nieuw begin. Dat is wat de Kunstkringschrijvers gaan doen. Welke teksten en verhalen daaruit voortkomen is weer een verrassing. Luisterend publiek is wederom van harte welkom.

Inloop tussen 1500 en 15.45 uur. Start is 1600 uur. Locatie: de Kunstkring aan de Dorpsstraat 11a in Twello. Informatie via info@kunstkringvoorst.nl