Stedendriehoek

Scholieren Etty Hillesum winnen zilver op landelijke finale

DEVENTER – Vanuit heel Nederland kwamen zaterdag de allerbeste sprekers naar de Universiteit Utrecht, voor de grande finale van het NK Debatteren voor Scholieren. De 32 beste debatscholen scholen uit heel Nederland reisden af naar Utrecht om verbaal te strijden voor de titel ‘Landelijk Debatkampioen’. Na vier spannende debatrondes hebben Carmel College Salland uit Raalte en het SG Pieter Zandt uit Kampen respectievelijk de 14e en 16e plek behaald. Uiteindelijk ging de titel Landelijk Debatkampioen deze twintigste editie naar het Mendelcollege uit Haarlem, na een bloedstollend slotdebat tegen het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer. Ingeborg, Lucas, Mirko, Leon en Ruben mogen dan ook terecht trots zijn, want ze horen bij de beste sprekers van Nederland.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Economische Zaken, Buitenlandse Zaken, Adessium Foundation en de Universiteit Utrecht. Dit jaar is het feest, want het NK Scholieren bestaat twintig jaar. Naast de landelijk debatkampioen, gingen er ook prijzen naar de Beste Individuele Spreker en Beste Nieuwkomer. Maurits Jordaan van het Driestar College bleek de allerbeste spreker van de dag, en het Beatrix College uit Tilburg verzilverde hun allereerste deelname aan het NK Scholieren ooit met de prijs voor Beste Nieuwkomer Finale.
Op zaterdag 20 januari verzamelden zich op Universiteit Utrecht 400 havo/vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben 120 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op gastlocaties die zelf ook al jaren deelnemen aan het NK Scholieren: Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem. De voorrondes hebben 32 finalescholen opgeleverd, die vandaag met hun beste sprekers naar Utrecht kwamen.

Partnerschap
Als partner van het NK Debatteren voor scholieren juicht de Universiteit Utrecht het toe dat scholieren naast hun school aan extra activiteiten deelnemen die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben honoursstudenten van de universiteit tijdens de voorrondes gejureerd en hebben ze mede bepaald welke scholen in het finaledebat komen te staan.

Stellingen
De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar hoorden pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgden ter plekke twee improvisatiestellingen over de voorbeeldfunctie van artiesten en studentenverenigingen.

De scholieren zijn over de volgende stellingen het debat aangegaan:
– Rijke landen zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van water in arme landen
– Artiesten die vrouwonvriendelijke uitspraken doen moeten worden geboycot*
– Het is goed dat er octrooien op medicijnen zijn
– Studentenverenigingen moeten worden verboden*
– Er moet een robotaccijns worden ingevoerd (slotdebat)
* improvisatiestelling