Stedendriehoek

Schaatshelden herleven in wijk

DEVENTER – Op het terrein van de vroegere kunstijsbaan in de wijk Zandweerd start de gemeente volgend jaar met de bouw van de nieuwe wijk Tuinen van Zandweerd. Een deel van de straten krijgt de naam van vroegere schaatshelden. Het andere deel ontleent zijn naam aan Deventenaren die zich hebben ingezet op het gebied van duurzaamheid.

Van 1962 tot begin jaren negentig zijn veel nationale en internationale schaatswedstrijden verreden op de Deventer kunstijsbaan. De gemeente heeft daarom besloten om de straten in dit deel van de wijk te vernoemen naar wedstrijdschaatsers waar we of op de tribune of thuis voor de televisie ademloos naar hebben gekeken. Een van hen is Ans Schut-Boekema (zie foto), Olympisch kampioene op de 3000 meter in 1968. “Ik voel me vereerd. En ben ook blij met de naam Ans Schutpad.”

‘Namen brengen verleden en toekomst wijk samen’

Een paar maanden geleden werd Ans op de hoogte gebracht van deze eervolle vermelding: “Ik was totaal verrast en vond het meteen heel erg leuk. Ik heb uiteindelijk daar toch mijn roots liggen en stond er voor het eerst op het podium bij een wereldkampioenschap.”

De andere schaatsers die ‘voor de eeuwigheid’ voortleven in de nieuwe wijk, zijn Ard Schenk, Kees Verkerk en Stien Kaiser. Dit drietal wordt vernoemd in een straat. Een zeer select gezelschap van schaatsgrootheden dus, waardoor de uitverkiezing alleen maar eervoller wordt. Ans knikt: “Ik koester dierbare herinneringen aan de oude schaatsbaan. Ik ben er ooit begonnen met schaatsen voor de fun, daarna werd het serieuzer. Bovendien ben ik straks de enige in deze ‘schaatswijk’ met een eigen pad. Ook heel bijzonder!”

Autoluw
De nieuwe wijk is een duurzame en natuurinclusieve wijk met alle ruimte om te ontspannen, te ontmoeten en te bewegen met veel groen en autoluwe straten. Wethouder Rob de Geest: “De namen brengen het verleden en de toekomst van de wijk samen. De namen van de schaatsers zijn een mooie herinnering aan de oude ijsbaan en de baanrecords die hier werden gereden. De nieuwe wijk die hier komt is duurzaam. Dat was niet mogelijk geweest zonder pioniers op dit gebied. Ik vind het mooi dat we ook hun namen hier terugzien.”

Woonwensen
Geïnteresseerden konden vorig jaar hun woonwensen voor deze wijk kenbaar maken. De wijk zal bestaan uit huurwoningen, vrijstaande woningen, rijwoningen, tiny houses en appartementen. Meer informatie over de nieuwe wijk is te vinden op: www.opjestek.nl.