Stedendriehoek

Samen maken we van ‘ons kerkplein’ het groene hart van Olst

Op zaterdagochtend 23 maart organiseren Initiatiefgroep Verlevendiging Kerkplein Olst en Holsto Tuinen & Buitenleven een plantochtend op het vernieuwde kerkplein in Olst. Iedereen is welkom om mee te doen. Holsto Tuinen & Buitenleven levert het biologisch geteelde plantgoed aan en begeleidt de vrijwilligers zodat de planten goed aan zullen slaan. Plant je gezellig met ons mee?

Een kerkplein vol leven: een groene oase waar je zomers lekker in de schaduw van een boom kunt zitten keuvelen met elkaar. Waar genoeg ruimte is voor evenementen zoals de kermis en misschien een markt. Een centrale plek voor alle mensen in ons dorp, en ook een plek waar kleiner leven kan floreren. In ‘ons kerkplein’ komt namelijk bijna alleen biologisch plantgoed te staan en dat is een unicum in Nederland waar we ontzettend trots op mogen zijn. Het wordt dus een heerlijke plek voor mens én dier.

In particuliere tuinen komt het steeds vaker voor dat de eigenaren kiezen voor biologisch plantgoed. In het openbare groen is dit echter nog een zeldzaamheid. Hoe komt het nu dat er in Olst voor biologisch plantgoed is gekozen en wáárom is het zo belangrijk? Allereerst is de keuze voor bio voortgekomen uit de Initiatiefgroep Verlevendiging Kerkplein Olst, de kartrekkers voor de vernieuwing van het kerkplein. Holsto Tuinen & Buitenleven heeft het breedste assortiment biologisch plantgoed van Nederland, een logische keuze voor de uitvoering van het plan. Op een paar bomen na zal alle beplanting biologisch worden aangeplant en daar zijn ze bij Holsto Tuinen maar wat trots op. Zo laten we als gemeente Olst-Wijhe weer zien dat we voorop lopen in de verduurzaming van onze leefomgeving.

Biologische planten zijn doorgaans sterker, doordat ze niet verwend zijn met kunstmest. Ze zijn hierdoor gewend om zichzelf overeind te houden zonder kunstgrepen. Tevens hebben biologische planten nog een heel groot voordeel boven bespoten planten, er zitten namelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen op. Dat is wel zo prettig. Er worden steeds meer niet biologische planten aangeboden onder de noemer ‘goed voor de bijen en vlinders’. Maar deze planten worden bijna altijd nog wel opgekweekt met gebruik van pesticiden (gif). Je koopt dan een plant om de bijen en andere insecten te helpen, maar bij de kweker zijn er eerst nog insecten voor gedood. En omdat het gif er lang op blijft zitten is het bij jou in de tuin ook nog steeds schadelijk voor bijen etc. In de biologische teelt wordt geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt. Je krijgt dus planten die tegen een stootje kunnen en op eigen kracht door kunnen groeien.

Brendan Adams van Holsto Tuinen zal tijdens de plantochtend om 9.45 uur vertellen over de achtergrond van het project en waarom hij bewust voor bio kiest. Je gaat dus niet alleen meehelpen met het verfraaien van het hart van je dorp, maar je steekt er ook nog wat van op.

Natuurlijk worden de vrijwilligers goed verzorgd met een start met koffie en thee en wat lekkers bij parochiehuis De Bastiaan, inloop om 9:30 uur. Om 9:45 uur uitleg en instructie en vanaf ongeveer 10:00 tot 12:00 uur wordt er geplant waarna de ochtend wordt afgesloten met nog een ronde koffie en thee. Je kunt je aanmelden voor de plantochtend door een mail te sturen naar info@holstotuinen.nl. Neem je eigen plantschepje me. We hopen op een grote groep planters om samen “ons” mooie kerkplein te beplanten.