Stedendriehoek

Salland Zoemt: graag minder maaien en meer ondergroei in bermen

DEVENTER/REGIO – Er moet veel minder gemaaid en gesnoeid worden langs Sallandse wegen. Volgens Salland Zoemt is dat voor alles en iedereen veel beter. Daar wil de stichting graag over in gesprek met de Sallandse gemeenten.

“Gemeenten maaien en snoeien bermen vaak helemaal kaal en leeg. Bomen worden erg hoog opgesnoeid en alles wat er aan struiken of kruiden probeert tussen te groeien, wordt rigoureus weggehaald. Daarmee verjaag je natuurlijk leven, blijven vogels weg en krijgt de eikenprocessierups alle kans zich te ontpoppen”, aldus een woordvoerder van de organisatie. “Ondergroei tussen de bomen in de berm trekt veel meer natuurlijk leven. Insecten vinden er nestgelegenheid, vogels vinden er voedsel, kleine zoogdieren kunnen er bescherming vinden. Onderhoud wordt goedkoper en je krijgt er meteen een iets minder overzichtelijke weg voor terug. Nu organiseer je racebanen omdat het zicht zo goed is. Als er meer begroeiing is, gaan chauffeurs vanzelf zachter rijden.”

Ook het opsnoeien van bomen is meestal overbodig, aldus Salland Zoemt. “We begrijpen dat je geen takken op hoogte van een auto of een vrachtwagen wil. En ook moet landbouwverkeer van de weg gebruik kunnen maken. Maar dat transport wordt al maar groter en het lijkt erop dat ook deze chauffeurs de snelheid er graag in willen houden. Als je minder takken wegsnoeit is het iets lastiger elkaar te passeren, dat haalt de vaart er vooral op de 60-kilometerwegen in het buitengebied flink uit. Dat zal een grote geruststelling zijn voor (toeristische) fietsers die de weg ook gebruiken en dat graag in alle rust en veiligheid doen.” Volgens Salland Zoemt heeft minder maaien en minder snoeien dus alleen maar voordelen. “En het zal er uiteindelijk ook weer sneller van gaan zoemen van de insecten.”