Stedendriehoek

Reizende tentoonstelling over inclusieve zorg

DEVENTER – De reizende tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ is te zien in de centrale hal van het Deventer Ziekenhuis. Deze expositie over inclusieve zorg is een initiatief van alliantie Gezondheidszorg op Maat (bestaande uit WOMEN Inc., COC Nederland en Rutgers) in samenwerking met stichting Open Mind.

Passende zorg

Internist Karin Haring vertelt hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor passende zorg: “Geen mens is hetzelfde. En dat is belangrijk in de zorg die we leveren. Zorg voor de patiënten in de spreekkamer, maar ook in de zorg (als collega’s) naar elkaar.”

Desiree: “Wanneer is een foute grap nog grappig? En wanneer ga je over de grens? Daar moeten we ons bewust van zijn. Mensen moeten hier fijn kunnen werken en niemand moet zich buitengesloten voelen. We mogen er allemaal zijn. Dat we breder gaan denken is ontzettend belangrijk. En daar kan deze tentoonstelling ons bij helpen: bewustwording.”

Wethouder van de gemeente Deventer Rob de Geest: “Het is belangrijk dat je als organisatie laat zien dat iedereen er toe doet. En deze tentoonstelling past bij inclusie, dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. En mooi om te zien dat het Deventer Ziekenhuis – als grootste werkgever in Deventer – zich hier mee bezighoudt en de samenwerking zoekt met COC Deventer, Fooruit en Etty Hillesum Centrum.”

Verhalen over inclusieve zorg

De tentoonstelling vertelt de verhalen uit de spreekkamer van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Hierbij speelt sekse, gender, seksuele oriëntatie en levensloop een rol bij aandoeningen en de behandeling hiervan. Ontmoet mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, één ding met elkaar gemeen hebben: ze zoeken naar passende zorg.

De tentoonstelling is te zien tot en met 25 oktober.